Léta osmdesátá

06.06.2019 05:04

 

... níže uvedený článek je součástí Kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

Zajištění a zakoupení nových uniforem, které byly třeba, bylo finančním problémem, protože vycházková uniforma tehdy stála 2.800,- Kč a pracovní 600,- Kč. Tehdy br. Ladislav Havlíček pracoval v podniku Papcel v Litovli, kde opravoval a připravoval na technickou prohlídku požární vozidla tamních papcelských požárníků. Právě tito mu za jeho práci zajistili pro hradečské požárníky nové vycházkové uniformy, které pocházely od profesionálních požárníků ze stanice v Olomouci a v Litovli, kteří tyto nové pro sebe nafasovali, ale místo aby je používali namísto svých obnošených, prodali je. Nejdříve se jednalo o 6 ks, později ještě další 4 ks. Když v té době zemřel br. František Seifert z č. 30, byla 7.3.1980 v den pohřbu naše čestná jednotka oblečena do nových uniforem a svého člena tak důstojně vyprovodila na věčnost. Ještě později zajistil pro naše hasiče br. Ladislav Havlíček dalších 12 ks uniforem, které byly hrazeny z výdělku karnevalu konaného v tomto roce v létě, přičemž 1 ks stál jen 800,- Kč.

 

Když byla krátce v platnosti vyhláška č. 100/1975 Sb. o silničním provozu, požádalo předsednictvo požárníků svého člena a učitele autoškoly br. Stanislava Svozila o proškolení požárníků a vysvětlení změn v nových pravidlech silničního provozu. Dohodnuté školení se uskutečnilo 25.1.1980 v místní klubovně a zúčastnili se jej snad všichni řidiči z vesnice, i ti kdož nebyli v požárních řadách. Školitel br. Stanislav Svozil všem podal profesionální výklad vyhlášky, změn a novinek v silniční dopravě a podělil se svými zkušenostmi učitel autoškoly z praxe.

 

Požární stříkačka PS-8, kterou požárníci v Hradečné v té době měli, již byla stará a v podstatě nefunkční, protože na ní vyletěla ojnice. Proto se br. Jaroslav Paták snažil dělal vše, aby získal jinou a novou, což se nakonec podařilo a 31.1.1980 tak mohl společně s br. Ladislavem Havlíčkem převzít v Olomouci starší, ale pro nás novou stříkačku PS-8. Ještě krátce nato získali naši požárníci i další stříkačku PS-8, kterou vyřadili vojáci z útvaru na Nových Zámcích. Byla též funkční a dokonce dosud málo používaná. Právě obě tyto stříkačky byly později použity při likvidaci povodní v roce 1981 v Litovli.

 

Na jaře roku 1980 začal být v hliníku zavážen rybník Luže, na čemž se požárníci též podíleli. Dříve se zde v zimě bruslívalo a hrával hokej, ale postupně zde bylo stále více bahna, proto byl rybník zrušen. Po zavezení navážkou z bouraček a hlínou z nedaleké Vápenky Vitoul, byl celý prostor zkultivován a v průběhu následujících let osazován, na čemž se podíleli především tehdejší hradečtí zastupitelé z obce, místní občané a samozřejmě naši požárníci.

 

V červnu (12.6.) 1980 požárníci uspořádali pečení ryb pro občany, zisk z akce činil 520,- Kčs.

 

V červnu (22.6.) 1980 se konalo první kolo okrskové soutěže v Řimicích, kde se naši umístili na první místě a postoupili do okresního kola, které se konalo vzápětí 29.6.1980 v Náměšti na Hané.
 

 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná

 

 

 

... níže uvedený článek je součástí Kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :