Obnovení sochy sv. Floriana v Hradečné

31.08.2022 01:25

 

 

První myšlenku k možnosti navrácení jsem zaregistroval na výroční valné hromadě dne 16.1.2015 z úst br. Jaroslava Lexmaula, který zde hovořil o proběhnuté sbírce na opravu pomníku padlým a kříže v roce 2014 při které se jen mezi našimi lidmi v dědině vybrala úctyhodná částka. Na to navázal s možným navrácením patrona hasičů sv. Floriánka do obce, neboť jeho socha byla v minulosti ukradena a zůstal po něm jen podstavec. Jaroslav Lexmaul sděloval, že věc prvotně řešil s kameníkem, který nám opravoval pomník a kříž, že by udělal cenovou nabídku na výrobu nové sochy. Se žádostí o financování bychom se mohli obrátit na obec, protože s druhou sbírkou se dědina obcházet nebude. Na výroční schůzi byl přítomen starosta obce Jan Balcárek. Dále bylo uvedeno, že tuto akci by hasiči mohli udělat ve spolupráci s obcí v rámci příprav na oslavy 650 let obce, které se budou dělat v dalším roce 2016.

V následujícím roce 2016 se o navrácení sv. Floriánka opakovaně hovořilo v rámci příprav na oslavy 650. let výročí vzniku, resp. první zmínky o naší obci Hradečná. Bohužel věc se začala řešit pozdě a od návrhu bylo v rámci plánování oslav ustoupeno, neboť jednak nebylo dořešeno financování a jednak kameník potřeboval čas na samotné zhotovení sochy. Již tehdy bylo jasné, že další možnou příležitostí by mohlo být výročí 110 let od založení našeho hasičského sboru, které proběhne v roce 2018.

Aby se neopakovala situace s prodlením v roce 2015, začalo se s plánováním zavčas. Po dohodě s br. Jaroslavem Lexmaulem tento zajistil již na jaře 2017 u Kamenosochařství Emil Muller z Ludmírova návrh a aktuální cenovou kalkulaci přibližné opravy pomníku, resp. zhotovení nové sochy sv. Floriánka. Návrh odpovídal původní soše a celková cena bez daně činila cca 137.000,- Kč. Při kalkulaci byly brány v potaz dvě možnosti - sekaný pískovec nebo litý pískovec do formy. Leč se zdálo, že druhá varianta byla by levnější, ovšem dráž by přišla výroba formy, tedy byla kalkulována pouze první a levnější varianta.

K celé věci jsem současně zpracoval návrh na navrácení sochy sv. Floriánka do naší dědiny a již 3.6.2017 jsem jej včetně kalkulace a fotografií předal osobně v písemné podobě starostovi obce Janu Balcárkovi. Bylo mi sděleno, že věc bude projednána na jednání rady obce. 

Písemné odpovědi na můj písemný návrh jsem se nedočkal, spokojil jsem se tedy s ústním sdělením starosty obce, že náš návrh na navrácení sochy sv. Floriánka do naší dědiny byl radou schválen za podmínky, že se na sochu podaří získat dotaci. Na dotaz k dotaci dostalo se mi odpovědi, že se starosta společně s místostarostkou obce, která dotace zpracovává, budou snažit, aby se akce podařila.
Dne 9.10.2017 na jednání finančního výboru jsem se starostu obce tázal na stav věci a bylo mi sděleno, že věc bude řešena počátkem roku 2018, kdy budou vyhlášeny výzvy k podáním žádostí o dotace. Upozornil jsem jej na kameníkem předpokládanou dobu ke zhotovení cca půl roku.

Dne 6.12.2017 vyšla v zimním vydání obecního periodika „Naše noviny“ zpráva o schválení návrhu radou obce.

Dne 19.1.2018 na výroční hasičské schůzi požádán o pomoc br. Antonín Kocián, který příslíbil ve věci intervenovat u místostarostky na obci.

Čas plynul a plynul a bohužel o navrácení sv. Floriánka do Hradečné se v Bílé Lhotě nikdo moc nezajímal i když jsem několikrát na obci intervenoval o vyřízení věci. Oprava místních památek ve zdejších obcích na programu ovšem byla.

K porovnání mohu uvést, že ve volebním období 2014 - 2018 proběhlo ze strany obce Bílá Lhota restaurování sochy Panny Marie na rozcestí u státní silnice v celkovém nákladu 209.350,- Kč (z čehož 50.000,- Kč bylo získáno dotací), restaurování kříže u státní silnice v Červené Lhotě po dopravní nehodě v nákladu 147.200,- Kč, restaurování kříže v Hrabí v celkovém nákladu 172.000,- Kč (z čehož 50.000,- Kč bylo získáno dotací), restaurování křížů v Červené Lhotě, Pateříně a na spojovací cestičce Bílá Lhota - Řimice v celkovém nákladu 557.750,- Kč (z čehož 390.425,- Kč bylo získáno dotací). Mimo to byly vyčištěny a opraveny některé památníky padlým v obcích. Tento výpis nákladů na památky byl uveřejněn v letním vydání obecního zpravodaje v roce 2018 - obec Hradečná zde není.

S blížícími se komunálními volbami na podzim roku 2018 rozhodl jsem se naši žádost o navrácení sochy sv. Floriánka opakovat formou oficiální petice, aby v Bílé Lhotě věděli, že nespíme. Cílem bylo sehnat pár podpisů z Hradečné a petici spolu s nimi zaslat novému vedení obce po ustavujícím zastupitelstvu po volbách na podzim 2018.

Dne 1.9.2018 byla sepsána stručná petice - žádost o navrácení sochy sv. Floriana do obce Hradečná, připojeny informace o soše, jejím odcizení a mimo jiné též připomenuto předešlé sbírky našich lidí na opravu památek v majetku obce Bílá Lhota. V průběhu podzimu jsem několikráte obešel Hradečnou a vyžádal si pod petici za dobrou věc podpisy občanů.

Dne 26.11.2018 byl petiční záměr úspěšně dokončen. Petici jsem průvodním listem i Vašimi 110 ti podpisy odeslal doporučeně obci Bílá Lhota k rukám pana starosty a staro-nové obecní rady. Vše jim bylo doručeno 27.11.2018. Zvolil jsem záměrně počet 110 podpisů pro jasné výročí, protože letos je tomu právě 110 let od vypuknutí onoho zničujícího požáru v roce 1908, jenž zavdal příčinu nejen k založení našeho hasičského sboru, ale i k postavení sv. Floriánka do naší dědiny. Průvodní zasílací list k petici jest rovněž přiložen níže. Petiční arch se jmény a podpisy přiložen není v rámci ochrany osobních údajů. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se podepsali a podpořili tak žádost o navrácení sochy sv. Floriánka do naší dědiny.

Dne 17.12.2018 proběhlo jednání obecní rady, kde byla projednána naše petice se 110ti podpisy a dne 18.12.2018 jsem byl obeslán o výsledku projednání. "Rada obce navrhuje zahrnutí sochy sv. Floriana v Hradečné do výzvy o dotační titul Ministerstva zemědělství "Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků" na rok 2019. V případě neposkytnutí dotace bude socha sv. Floriana v obci Hradečná opravena z obecního rozpočtu."

V červnu 2019 jsme obdrželi avízo od kameníka pana Emila Müllera, který nám vyhotovil původní návrh a cenovou nabídku na novou sochu sv. Floriánka. Byl kontaktován panem starostou Bílé Lhoty Janem Balcárkem s tím, že se začíná řešit naše petiční iniciativa k obnovení sochy sv. Floriánka. Od původní cenové nabídky uplynul již nějaký čas, proto na základě žádosti starosty pan kameník vypracoval aktuální cenovou nabídku a dodal jim na obec k dalšímu jednání.

V podzimním vydání obecního čtvrtletníku „Naše noviny“ z 23.9.2019 v rubrice „Co se událo a co nás čeká“ byl otištěn mimo jiné též bod  - probíhá výroba sochy sv. Floriana v Hradečné. Tak nějak úsměvně měsíc a půl předtím než bude smlouva na zhotovení s kameníkem vůbec zastupitelstvem schválena a podepsána - patrně, aby lidi v Hradečné byli spokojeni ...

V pondělí 4.11.2019 na veřejném jednání obecního zastupitelstva byla schválena smlouva o dílo na zhotovení sochy sv. Floriana v rámci navrácení této sochy do Hradečné s Kamenosochařstvím Emil Müller z Ludmírova, který u nás v minulosti restauroval pomník obětem války a kříž u hasičské zbrojnice. Socha podle smlouvy bude dokončena do 31.3.2020, zhotovení přijde obec na částku 151.790,- Kč bez daně, dotaci se na akci zajistit nepodařilo, proto bude komplet zhotovení financováno z obecního rozpočtu. Někteří zastupitelé se při projednávání proto „cukali", pan starosta ale akci podpořil s tím, že na navrácení sv. Floriana do Hradečné byla sepsána petice a obec se již k tomuto zavázala, načež smlouvu zastupitelstvo jednomyslně schválilo. Nezbývá než poděkovat panu starostovi, obecní radě i celému zastupitelstvu.

V pátek 10.1.2020 přijel kamenický mistr Emil Müller z Ludmírova do Hradečné a odvezl si původní podstavec z předzahrádky u Ticháčků, na němž stávala původní socha sv. Floriana k renovaci. Podstavec naložili pracovníci obce obecním nakladačem.

Dne 22.1.2020 vyjela delegace našeho hasičského sboru ve složení br. Jaroslav Paták, br. Jaroslav Lexmaul, br. Zdeněk Rosenberg, br. Dušan Lexmaul a kronikář br. Jiří Gottvald ml. do Ludmírova, kde má dílnu kamenický mistr pan Emil Müller a to takzvaně na „čumendu“ podívat se jak probíhá výroba sochy našeho sv. Floriánka. Vše je v pořádku, výroba započala, mistr kameník tesá naši sochu z kvádru pískovce dovezeného z Ostroměře. Jako předloha pro výrobu našeho Floriánka slouží soška taktéž Floriánka, jež patří předsedovi asociace starožitníků, kterou má kameník v dílně za účelem restaurování. Předběžně bylo hovořeno o tom, že slavnostní odhalení sošky v Hradečné spojené s jejím posvěcením by se mohlo konat ku příležitosti kácení máje v roce 2020.

V neděli 26.1.2020 proběhla krátká výborová schůze SDH přímo u domu čp. 8, v jehož předzahrádce původně dnes již ukradený sv. Florian stával a to za účelem dohody kam umístíme nového sv. Floriana, který je ve výrobě. Na místě bylo jednohlasně dohodnuto, že nový sv. Florian bude umístěn rovněž do předzahrádky čp. 8, jedná se o pozemek parc.č. 435/14 v .kú. Hradečná. Majitel domu Petr Ticháček, přítomný schůzi na místě, s umístěním sochy na jejich pozemku souhlasí, přivolil rovněž možné odstranění živého plotu, jež nyní překrývá oplocení jejich předzahrádky, aby byl vidět i podstavec sochy. Dohodnuto, že sv. Florian bude situován symetricky na střed čelní stěny mezi okna, spodek sochy bude začínat zhruba v úrovni horní hrany přízemních oken, celková výška od země bude 360 cm (schodky výšky 2x15cm, hranolový podstavec výšky 65cm, sloupek kruhového průměru výšky 150cm, sv. Florian výšky 115 cm).

V průběhu výroby sochy bylo kamenickým mistrem avizováno, že bude nutné zhotovit i kompletní nový hranolový podstavec, neboť ten původní, jehož oprava se původně zamýšlela je značně poškozen. Součástí víceprací by mělo být zhotovení obvodového stupně i nového základu po sochu. Cena za dílo se nepatrně navýší, starosta obce byl o tom kameníkem spraven, načež byly vícepráce v hodnotě 39.000,- Kč (tj. navýšení původní částky) schváleny na jednání Rady obce Bílá Lhota dne 10.3.2020.

Rovněž bylo v průběhu výroby vykomunikováno, že by bylo vhodné sv. Floriana opatřit pamětní destičkou, kde by bylo pár slovy připomenuto, proč zde v Hradečné vůbec stojí a též zmínit data jeho původního vystavění a nynějšího obnovení. Bylo zhotoveno několik návrhů a dne 16.2.2020 proběhla krátká schůzka ve složení br. Jaroslav Paták, br. Jaroslav Lexmaul, br. Zdeněk Rosenberg a kronikář br. Jiří Gottvald ml., kde byly návrhy probrány. Vybraná výsledná podoba destičky s pár slovy byla předána panu kameníkovi do výroby.

Pro zajímavost lze ještě uvést, že sloupek kruhového průměru, na němž bude sv. Floriánek stát je z jednoho kusu pískovce, který jinak putoval na opravu katedrály v Kolíně nad Rýnem.

Před blížícím se termínem letošního kácení máje kamenický mistr avizoval, že je s prací téměř hotov. Bohužel však bylo dohodnuto, že pro karanténní opatření kvůli šíření koronaviru způsobujícímu onemocnění Covid-19 se odhalení sv. Floriánka při kácení máje neuskuteční, ale bude posunuto na pozdější dobu, kdy bude uspořádána k této příležitosti samostatná oslava.

Konečně se započaly práce na umístění sochy sv. Floriánka do dědiny. V pátek dne 31.7.2020 přijel kamenický mistr do dědiny a zbudoval betonový základ pod budoucí sochu v předzahrádce u Ticháčků. Posléze ve středu 5.8.2020 byl na základ usazen základní pískovcový soklový podstavec a konečně ve čtvrtek 6.8.2020 byl jeřábem osazen hranolový podstavec, sloup a na něm byl usazen sv. Floriánek. Původním záměrem bylo zde osadit sv. Floriánka až těsně před svěcením, či jej do svěcení zahalit, aby jej lidé mohli obdivovat, ale toto se nesetkalo s pochopením, takže sv. Florian byl zde osazan odhalený již nyní.

Dne 14.8.2020 v 18.00 konala se výborová schůze, účast : Jaroslav Paták, Jaroslav Lexmaul, Zdeněk Rosenberg, Procházka Petr starší i mladší, Ondra Bálek, Jaroslav Sova, David Svozil, Jirka Gottvald ml. V úvodu schůze starosta sboru Jaroslav Paták důrazně apeloval, aby nikdo neorganizoval za sbor nic bez jeho vědomí a na vlastní pěst a současně se vyjádřil negativně k zasílání různých zpráv a e-mailů, které by mohly rozhádat dědinu a hasiče - je lepší si vše vyříkat osobně. Posléze proběhla ostrá výměna názorů stran financování sochy sv. Floriánka, stran komunikace s obcí ohledně financování akce a dění kolem a dalších věcí. Starosta sboru sdělil, že zajistil pana faráře P. Metoděje Radomíra Hofmana OT na pátek  21.8.2020 v 17.30 hodin, jiný termín v brzké době pan farář nemá. Termín byl odhlasován, dohodnuto, že v pátek proběhne malá akce - svěcení sochy sv. Floriánka jen v rámci dědiny, starosta sboru pozve starostu obce Bílá Lhota, která sochu financovala, zástupce hasičů z Měrotína a samozřejmě pana faráře, rozhodí se pozvánky do domovních schránek a plakátek na místní vývěsku, na občerstvení po akci budou připraveny klobásy z udírny a točené pivo, hasiči účast v uniformách. Řešena též žádost paní Ticháčkové o umístění obrubníků kolem sochy v jejich předzahrádce a další.

V následujícím týdnu byly hasiči provedeny terénní úpravy v předzahrádce u Ticháčků u podstavce sochy a byly zde uloženy obrubníky.

V pátek 21.8.2020 bylo vedle domu čp. 8 u Ticháčků přistaveno požární vozidlo PV3S, sešli se lidé z vesnice, hasiči v uniformách, přijel pan farář a starosta obce Bílá Lhota Jan Balcárek. Krátce promluvili starosta sboru Jaroslav Paták, Jaroslav Lexmaul, starosta obce Jan Balcárek, pan farář P. Metoděj Radomír Hofman OT sv. Floriánka svěcenou vodou posvětil a k občanům vlídně promluvil. Jaroslavu Lexmaulovi bylo současně k jeho životnímu jubileu 60 let starostou sboru popřáno a předán dárek za celý sbor. Po ukončení oficiální akce proběhlo občerstvení u klubovny. Socha sv. Floriánka byla přes noc nasvícena světlem.

Toliko k celé sice zdlouhavé, ale nakonec úspěšné anabázi, jak se podařilo lidem do Hradečné sv. Floriánka navrátit. „Svatý Floriane, ochraňuj nás od ohně.“

 

Jirka Gottvald