rok 2015

31.08.2022 07:50

 

 

Dne 16.1.2015 se konala výroční valná hromada sboru, po pěti letech opět volební. Předsedou volební a návrhové komise zvolen br. Ivo Čulík, členy br. Milan Révay a br. Martin Lexmaul. Starosta sboru br. Jaroslav Paták přednesl zprávu o činnosti sboru za předešlý rok 2014. Hospodář br. Jaroslav Sova přednesl zprávu o stavu hospodaření za předešlý rok 2015. Předseda kontrolní a revizní rady br. Jaroslav Lexmaul potvrdil, že hospodář vede vše v nejlepším pořádku a nebyly v hospodaření shledány sebemenší chyby, načež byla hospodáři starostou sboru vyslovena pochvala. Krátce byla řešena nesrovnalost v počtu členské základny, skutečný stav ke dni 1.1.2015 je 51 bratří hasičů. Na schůzi byl ke sboru oficiálně přijat nový člen a to br. Jiří Gottvald, kronikář píšící tyto řádky. Poté bylo přistoupeno k volbám, přičemž starosta sboru br. Jaroslav Paták nabídl svoji funkci mladším hasičům, kteří by měli o tuto práci zájem s tím, že by bylo vhodné, kdyby se někdo zavčas zaučil. Volbou jednohlasně podpořen jediný návrh a bylo zvoleno následující vedení a výbor sboru : starosta sboru br. Jaroslav Paták, místostarosta br. Antonín Kocián, velitel br. Radek Vaňák, zástupce velitele br. Ondřej Bálek, hospodář br. Jaroslav Sova, předseda kontrolní a revizní rady br. Jaroslav Lexmaul, jednatel br. Martin Zukal, referent MTZ br. David Svozil, kronikář br. Jiří Gottvald, referent prevence br. Martin Bukna a členové výboru br. Petr Procházka a br. Zdeněk Rosenberg. Starosta br. Jaroslav Paták a br. Jaroslav Lexmaul dále pohovořili o výročí 650 let od první zmínky o naší vesnici Hradečná s tím, že by bylo vhodné uspořádat oslavu tohoto výročí, avšak kvůli výstavbě kanalizace, která bude v roce 2015 probíhat a bude přitom rozkopána celá vesnice, bude vhodné tyto oslavy o rok odložit. Výroční schůze se zúčastnil starosta obce Jan Balcárek, který hasičům poděkoval za jejich práci a zvelebování obce a krátce informoval o výstavbě kanalizace. Dalším hostem na schůzi byla sestra hasička a starostka okresního sdružení Vlasta Švubová. Ta hasičům především poděkovala za finanční příspěvek na prapor okresního sdružení hasičů Olomouc, kterému bylo v roce 2014 žehnáno v Olomouci při příležitosti 150. výročí založení prvního hasičského sboru, tedy založení dobrovolného hasičstva v Čechách a na Moravě. Bratr Jaroslav Lexmaul informoval o výsledku sbírky na opravu pomníku padlým a kříže a též o samotné opravě. Dále sdělil, že je plánováno navrácení sochy sv. Floriánka, která byla v minulosti odcizena, přičemž v uvedené věci vede jednání s kameníkem p. Emilem Mullerem, který v předešlém roce opravoval pomník. Jako delegát na okresní konferenci 21.5.2015 byl zvolen starosta br. Jaroslav Paták a jako náhradník br. Radek Vaňák. Závěrem schůze bylo odhlasováno usnesení, kterým byla schválena zpráva o činnosti a hospodaření sboru za rok 2014, zpráva revizní a kontrolní komise, plán činnosti na rok 2015 a plán činnosti výboru.

Dne 25.1.2015 se naši zástupci zúčastnili výroční valné hromady okrsku Bílá Lhota. Jednalo se po pěti letech rovněž o volební valnou hromadu a opět byli volbou potvrzeni naši bratři, kteří v okrsku vykonávají funkce a to velitel okrsku br. Jaroslav Paták a hospodář okrsku br. Antonín Kocián.

V dubnu 2014 byla zakoupena výsadba a to 50 malých thují, 1 velká thuje a další okrasné stromky k vysázení kolem hřiště. Náklady na tyto stromky uhradila obec Bílá Lhota. Všechny stromky se však v roce 2014 nepodařilo vysadit. Rovněž v dubnu br. Petr Procházka st. za hřištěm u lavičky vysazoval okrasné keře a kolem sypal okrasné štěpky. Byla provedena jarní úprava placu kolem klubovny.

Dne 26.4.2015 se konala výborová schůze, na které byly dohodnuty podrobnosti k plánované soutěži v požárním sportu a též k májovým slavnostem a to stavění máje, které bylo naplánováno na čtvrtek 30.4.2015, protože dalšího dne v pátek byl státní svátek. Dne 30.4.2015 byl sraz v 16.00 hodin u zbrojnice, jako obvykle se hasiči svolali sirénou. Prvotně však dorazilo málo hasičů a lidí a všichni se pomalu „trousili“ pomalu dvě hodiny. Máj jako obvykle byla již několik dnů z lesa přivezená, odkorněná a nachystaná v rigolu před zbrojnicí. Byla nazdobena a až po šesté hodině, kdy se sešel dostatek lidské síly, se ji podařilo postavit, zapustil do země a ukotvit. Následovalo posezení u zbrojnice, udily se klobásy a točilo pivo. Slavnostní kácení máje bylo naplánováno opět na další výborové schůzi a konalo se v sobotu 30.5.2015.

Mezitím se dne 10.5.2015 ve 13.00 hodin v Řimicích na hřišti konalo okrskové kolo v požárním sportu okrsku Bílá Lhota. Před odjezdem bylo narychlo třeba opravit hasičské vozidlo PV3S a to poruchu odlučovače oleje - plniče pneumatik, který nefungoval, nešel vzduch a auto tak nebrzdilo. Starosta a strojník br. Jaroslav Paták však vadnou součástku během pár minut vyměnil a mohlo se vyrazit. Soutěže se zúčastnily 4 jednotky, přičemž se počítalo i s účastí jednotky z Pateřína, která se však nedostavila. Po provedeném nástupu, kdy velitel okrsku br. Jaroslav Paták podal hlášení starostovi okrsku br. Jaroslavu Žitnému soutěž započala. Proběhly dvě kola požárního útoku a za naši jednotku se zúčastnil sedmičlenné družstvo - br. David Svozil u savic, br. Martin Bukna u sacího koše, br. Petr Procházka st. u stříkačky jako strojník, br. Martin Zukal u rozdělovače, br. Radek Vaňák jako velitel družstva u hadice „B“ a bratři Petr Procházka ml. a David Procházka s hadicemi „C“ dělali přímý útok dvěma proudy na cíl. PO soutěži opět proveden nástup a vyhlášeny výsledky a pořadí - 1. Řimice, 2. Hradečná, 3. Hrabí a poslední 4. Bílá Lhota. Umístili jsme se na druhém místě, velitel družstva br. Radek Vaňák převzal diplom a věcnou cenu karton piva a dárkový balíček. Po soutěži následovalo občerstvení na tamním hřišti.

Dne 21.5.2015 se konala konference okresního sdružení, které se za náš sbor zúčastnil starosta sboru br. Jaroslav Paták. Na konferenci se volilo nové vedení a okresní výbor.

Dne 26.7.2015 zúčastnili se naši hasiči posledního rozloučení s bratrem hasičem Josefem Satorou z Měrotína. Jeho pohřbu na měrotínském hřbitově se zúčastnilo mnoho hasičů a funkcionářů okresního výboru, jehož on byl též členem.

Dne 25.9.2015 se konala výborová schůze, na které byl velitelem sboru předestřen návrh našeho člena br. Zdeňka Havlíčka, že by naši hasiči mohli sboru přivydělat finanční prostředky brigádou při bouracích pracích na jednom domě v Olomouci. I když se jednalo o schůzi výborovou, přišli krom výboru i členové sboru. Bylo hovořeno o zamýšlených pracích na brigádě, bylo zamýšleno se brigády účastnit během tří po sobě jdoucích víkendů vždy v počtu zhruba deseti hasičů, což by mohlo přinést sboru zisk. Bylo odhlasováno, že brigáda bude přijata s tím, že br. Radek Vaňák, který si vzal věc na starost s tím, že v nejbližší době oběhne hasiče a sestaví harmonogram, který hasič se brigády zúčastní ve který den. Rovněž se na této schůzi dohodnulo, že v následujícím týdnu 29.9.2015 bude provedeno námětové cvičení, při kterém bude blahopřáno našemu hospodáři br. Jaroslavu Sovovi k jeho jubileu a to 70 tým narozeninám.

Dne 29.9.2015 před 18.00 hodinou se jednotka a hasiči v pracovních stejnokrojích sešli před požární zbrojnicí. Jednalo se o akci utajenou před br. Jaroslavem Sovou, který možná něco tušil, ale přímo o ní nevěděl. Hasiči nasedli do hasičského vozidla a za spuštěných sirén přijeli ke klubovně provést cvičení. U požárního hydrantu vedle klubovny byla vyložena stříkačka, byl připojen hydrant, rozvinuto vedení až k domu čp. 20 br. Jaroslava Sovy, který tohoto dne slavil svoje kulaté 70té narozeniny. Bylo však zjištěno, že bohužel br. Jaroslav Sova krátce předtím odjel vozidlem pryč, proto mu bylo voláno, ať se hned vrátí, že mu hasiči zachraňují jeho dům. Když se svým vozidlem vracel i s manželkou, byl spuštěn útok vodou na fiktivní požár jeho domu a byla mu postříkána střecha garáže. Vše bylo bráno s nadsázkou, legrací a náš jubilant hospodář byl mile potěšen. Poté se hasiči odebrali na dvorek jeho domu, kde mu bylo blahopřáno, obdržel pamětní medaili a sošku patrona hasičstva sv. Floriana. Akce se zúčastnili starosta br. Jaroslav Paták, velitel br. Radek Vaňák, br. Zdeněk Rosenberg, br. David Svozil, br. Petr Procházka st., br. Martin Zukal a kronikář br. Jiří Gottvald. Poté následovalo posezení v klubovně, kde nás jubilant občerstvil.

Hned poté začal br. Radek Vaňák shánět hasiče na dohodnutou brigádu a i když se lidé ze začátku sháněli horko těžko, postupně se zapojila většina hasičů, vše se podařilo a brigáda byla skutečně odpracována a práce byly našimi hasiči dokončeny. Jednalo se o vnitřní vybourání a vyklizení třípodlažního cihlového domu v řadové zástavbě v Olomouci na ulici Ostravská. Začalo se s okopáváním veškerých vnitřních omítek, postupně byly okopány a obnaženy stropy, vytrhány podlahy, vybouráno sociální zařízení v přízemí, vybouráno staré ústřední topení a radiátory a celý objekt byl kompletně vyklizen. Nabouraná suť se buď sypala z pater dolů středním schodištěm do průjezdu, nebo se svážela v kbelících vrátkem. Desky a další materiál se vyhazoval okny do dvora domu. Poté se vše nakládalo do přivezených kontejnerů, které byly odváženy. Akci zajistil a velel jí náš člen br. Ing. Zdeněk Havlíček, hlavní stavbyvedoucí u stavební společnosti GEMO. Brigáda byla strašně pracná a náročná. Z bouraných vápenných omítek se uvnitř tvořil strašný prach a hasiči museli pracovat s respirátory na ústech a v těžkých podmínkách. I přesto však bylo pracovní nasazení veliké, například ve středu 28.10.2015 se za pomoci koleček zevnitř navezlo a naplnilo celkem 6 kontejnerů suti a dále 1 velkoobjemový kontejner skelnou vatou a dalším nepotřebným a starým materiálem z domu. Ráno v 6.15 hodin byl sraz u Procházků, kde se hasiči rozdělili do aut a odjeli. S pracemi se začínalo kolem 7.00 hodin po příjezdu na místo a práce trvaly až do večera s několika malými přestávkami a občerstvením v nedaleké restauraci. Brigáda proběhla ve dnech sobota 24.10.2015 7.00-17.00 hodin (účast Zdeněk Havlíček, Radek Vaňák, Petr Procházka st., Petr Procházka ml., David Procházka, Petr Šmodas, Pavel Vogel st., Pavel Vogel ml., Rostislav Kočař, Ladislav Dostál), neděle 25.10.2015 7.00-16.00 (účast Zdeněk Havlíček, Radek Vaňák, Petr Procházka st., Petr Procházka ml., Petr Šmoldas a Jaroslav Dostál), středa státní svátek 28.10.2015 7.00-18.00 hodin (účast Zdeněk Havlíček, Radek Vaňák, Petr Procházka st., Zdeněk Rosenberg, Martin Zukal, Rostislav Kočař, Petr Šmoldas, Antonín Kocián, Michal Juřička a Jiří Gottvald ml.), sobota 31.10.2015 7.00-17.00 (účast Zdeněk Havlíček, Radek Vaňák, Petr Procházka st., Petr Procházka ml., David Procházka, Martin Zukal, Zdeněk Bukna, Martin Bukna, Lukáš Dvořák, Martin Lexmaul, Dušan Lexmaul, Aleš Bořil a David Svozil), v neděli 1.11.2015 ačkoliv byla brigáda nejdříve plánována, byla posléze zrušena z důvodu svátku památky zesnulých. Pokračovalo se v pátek 6.11.2015 (účast Radek Vaňák, David Procházka, Petr Procházka st. a Jiří Gottvald ml.), poslední den sobota 7.11.2015 7.00-17.00 (účast Zdeněk Havlíček, Radek Vaňák, Petr Procházka st., Petr Procházka ml., Antonín Kocián, Ladislav Dostál, Jaroslav Dostál, Rostislav Kočař, Zdeněk Bukna, Martin Bukna, Zdeněk Rosenberg, David Svozil, David Procházka a též jeho kamarád Karel Štencl z Bílé Lhoty, který nám šel pomoci. Celkem zde bylo odpracováno 562 brigádnických hodin a sbor tím získal nemalé peníze. Poděkování patří br. Zdeňku Havlíčkovi a hlavně všem hasičům, kteří se zúčastnili.

Dne 11.12.2015 v pátek od 16.00 do 20.00 hodin proběhlo školení naší zásahové jednotky JSDH v sídle Hasičského záchranného sboru v Olomouci na ul. Schweitzerova, kterého se za náš zúčastnili br. Jaroslav Paták, br. Radek Vaňák, br. Martin Zukal, br. Vít Kopřiva, br. Martin Bukna, br. David Procházka a kronikář br. Jiří Gottvald. Jeli jsme vozidlem br. velitele. Školení se krom nás účastnily i další jednotky našeho a okolních okrsků. Nejdříve proběhlo školení psychologa o chování a činnosti hasičů na místě zásahu a poskytnutí první psychické pomoci osobám poškozeným a zasaženým buď požárem, nebo nehodou. Poté byla celá skupina rozdělena do tří pracovišť a všechny jednotky se postupně vystřídaly po hodině na všech z nich. Nejprve jsme absolvovali školení a opakování první pomoci, posléze nám byla předvedena výjezdová technika a vozidla, která mají profesionální hasiči k dispozici ve výjezdových garážích a nakonec následovalo školení slaňování pro potřebu pohybu po šikmé střeše, kde jsme se naučili základní úvazové techniky, uzly osmičku, motýlka a vytvoření slaňovací smyčky. Starosta br. Jaroslav Paták poznamenal, že dojde k nutné obměně zásahového družstva, jelikož někteří jeho členové se v posledních letech z Hradečné odstěhovali a to br. Jan Bálek, br. Lukáš Dvořák a br. Martin Bukna.

Dne 18.12.2015 v pátek v 18.00 hodin se konala výborová schůze s účastí - starosta br. Jaroslav Paták, velitel br. Radek Vaňák, br. Jaroslav Lexmaul br. Petr Procházka st., br. Jaroslav Sova, br. Jiří Gottvald a dodatečně po ukončení schůze se do klubovny dostavil i br. Zdeněk Rosenberg. Byl připraven a projednán program a zajištění nadcházející výroční lednové schůze, byla zhodnocena proběhnutá brigáda v Olomouci pod vedení br. Zdeňka Havlíčka včetně finančního zisku, dále proběhla debata ke kulturním akcím, které by hasiči mohli uspořádat v nadcházejícím roce 2016 a současně s tímto se řešilo, že moc hasičů při pořádání kulturních akcí ruku k dílu nepřidá.

Kontrolní a revizní rada v roce 2015 pracovala ve složení br. Jaroslav Lexmaul, br. Jan Procházka a br. Jaromír Kratochvíl. Sešla se dvakrát během roku, provedla dvakrát kontrolní činnost a revizi pokladny.

K 31.12.2015 má sbor 51 členů, v průběhu roku 2015 se stav nezměnil a vybrané členské příspěvky za rok 2015 byly odvedeny okresnímu sdružení. Výbor sboru pracoval v devítičlenném složení, během roku se sešel šestkrát.

U požárního auta PV3S byla provedena běžná údržba včetně výměny oleje motoru, přičemž 20 litrů oleje sponzoroval br. Zdeněk Rosenberg. Dále byla provedena výměna trysek a přetěsnění motoru, vozidlo prošlo technickou kontrolou ve stanoveném termínu. U požární stříkačky PS12  byla provedena výměna chladicí kapaliny a přechod na zimní provoz. Veškeré opravy hasiči provedli sami a zdarma.

Ač bylo v roce 2015 plánováno uskutečnit okrskové námětové cvičení, bylo od tohoto záměru ustoupeno z důvodu velké intenzity prováděných výkopových a stavebních prací při výstavbě kanalizace a ČOV ve všech obcích okrsku. Právě s výstavbou kanalizace v naší obci nutno poznamenat několik zajímavostí. S realizací bylo započato již v únoru 2016, kdy byly nejprve vykáceny stromy na zlámancové cestě pod Hradečnou a během března a dubna zde bylo položeno kanalizační vedení od Pateřína přes potok Hradečku, po zlámancové cestě až k místnímu hřišti. V dubnu byl navezen stavební materiál na plac k místní prodejně a do parku pod velké vrby byly složeny budoucí součásti kanaliace. Počátkem května byla pod lípu v areálu pod klubovnou stavebníky dovezena stavební buňka a při uložení byly ulámány větve naší lípy. Hasiči to nesli těžce a věc byla řešena přes starostu obce.