rok 2016

31.08.2022 06:02

 

 

Dne 15.1.2016 se konala výroční valná hromada sboru, na kterou se dostavilo pouze 19 členů. Předsedou návrhové komise zvolen br. Antonín Kocián, členy br. Ivo Čulík a br. Zdeněk Rosenberg. Starosta sboru br. Jaroslav Paták přednesl zprávu o činnosti sboru za předešlý rok 2015. Hospodář br. Jaroslav Sova přednesl zprávu o stavu hospodaření za předešlý rok 2015, předseda kontrolní a revizní rady br. Jaroslav Lexmaul potvrdil, že hospodaření sboru je v pořádku. Opět krátce řešena nesrovnalost v počtu členské základny, skutečný stav ke dni 1.1.2016 je 51 bratří hasičů. V rámci schvalování plánu činnosti na rok 2016 proběhla diskuze nad plánovanou kulturní akcí k výročí 650 ti let založení obce Hradečná, přičemž bylo hlasováním schváleno tuto akci uspořádat s tím, že podrobnosti budou dohadovány na samostatných schůzích. Starosta br. Jaroslav Paták na výroční schůzi poděkoval za práci hospodáři br. Jaroslavu Sovovi, kterého ocenil zlatou medailí za věrnost. Výroční schůze se zúčastnil starosta obce Jan Balcárek, který hasičům poděkoval za jejich práci a krátce pohovořil o výstavbě kanalizace. Rovněž přislíbil finanční podporu obce při pořádání oslav 650 let založení vesnice. V rámci diskuze na dotaz bylo starostou obce Janem Balcárkem a br. Jiřím Gottvaldem pohovořeno o postupu realizace odkoupení poloviny místního hřiště od dědiců zemřelých majitelů, přičemž se stále čeká, až Okresní soud v Šumperku dědictví vyřeší. Zprávu o práci na dopisování kroniky poté přednesl kronikář br. Jiří Gottvald. V kostce lze uvést, že během roku 2015 se vesměs za pomoci pamětníků, neboť písemných materiálů je poskrovnu, podařilo sepsat historii z let 1939 – 2014 zatím na 70 stran, pátrání po historii však pokračuje a kronika by mohly být hotova do výroční schůze v lednu 2017. Závěrem schůze bylo odhlasováno usnesení, kterým byla schválena zpráva o činnosti a hospodaření sboru za rok 2015, zpráva revizní a kontrolní komise, plán činnosti na rok 2016 a plán činnosti výboru.

Dne 29.1.2016 v 18.00 hodin se v klubovně konala výborová schůze, kterou svolal starosta sboru za účelem plánování oslav výročí 650 let založení vesnice, s účastí starosta sboru br. Jaroslav Paták, velitel br. Radek Vaňák, br. Jaroslav Lexmaul, br. Petr Procházka st., br. Jiří Gottvald, ženy hasičů Kateřina Svozilová a Renata Procházková. Dodatečně později se dostavili br. David Svozil, br. Antonín Kocián a br. Jiří Weber. Program schůze se vymkl plánu, když krom oslav výročí se dlouho diskutovala především nová kanalizace a placení poplatků za stočné. Ke kulturním akcím pořádanými hasiči byly sjednány pouze termíny a to kácení máje 28.5.2015 a oslavy 650 let obce 2.7.2016, kdy na tyto data již byly zamluveny sety (stoly, deštníky a stánek na výčep) v Pivovaru. Dále bylo dohodnuto, že na termíny bude zajištěna hudba a posléze bude svolána další schůze.

Dne 14.2.2016 zúčastnili se naši zástupci okrskové výroční schůze, která se konala v restauraci v Měníku.

Dne 21.2.2016 v 16.00 hodin se v klubovně konala výborová schůze k oslavám výročí 650 let založení vesnice, s účastí starosta sboru br. Jaroslav Paták, velitel br. Radek Vaňák, br. Jaroslav Lexmaul, br. Martin Zukal, br. Zdeněk Rosenberg, br. Petr Procházka st., br. David Svozil, br. Antonín Kocián, br. Jiří Gottvald, br. Zdeněk Bukna, ženy hasičů Renata Procházková a Marta Buknová. Starosta sboru zajistil produkci na oslavy a to kapelu Hanácká dechovka Olomouc. Proběhla debata o vhodnosti kapely, jejichž produkce je spíše pro starší ročníky, ale posléze se většina zúčastněných vyjádřila ke kapele kladně. Byl předběžně dohodnut program oslav - začátek 14.00 poplach okrskové námětové cvičení, s následným vyhodnocením, 16.00 průvod k pomníku, proslov, položení věnců, poté karneval a hudba. Předběžně dohodnuto zajištění zápůjčky stanu od obce na kácení máje a oslavy výročí (J. Gottvald), na kácení máje br. Zdeněk Rosenberg dohodl produkci Josefa Mullera ze Střemeníčka, zajištění dotace od MAS Moravská cesta a vystoupení mažoretek (A. Kocián), další vystoupení folklorního sboru (J. Lexmaul), výroba pozvánek a plakátů (J.Gottvald), účast HZS na cvičení (J. Paták). Podle dotací bylo uvažováno zpestření pro děti a to zápůjčka skákacího hradu pro děti. Další schůze proběhne před velikonocemi v březnu.

Dne 18.4.2016 se na hřišti konala spontánní brigáda, když Petr Procházka za zadní brankou pooral brázdu a do té počal s rodinou sázet thuje zakoupené v roce 2015. Na pomoc mu přišli Kociánovi, br. Jaroslav Dostál a Jakub Kaplan, který na hřišti pod obcí pravidelně seče trávu.

V dubnu 2016 došlo ke změně ve složení jednotky požární ochrany JPO J-V5 SDH Hradečná. Tato byla ustavena v novém složení. Na žádost starosty obce Bílá Lhota br. Jana Balcárka byla doplněna karta JPO o aktualizované údaje pro potřeby KOPIS HZS Olomouc.

Dne 22.4.2016 se konala okrsková schůze k soutěži, za nás se účastnil jen starosta sboru br. Jaroslav Paták. Soutěž prvního kola požárních družstev měla se konat v neděli 8.5.2016. Dva dny před termínem však byla soutěž zrušena. Obecní rozhlas hlásil, že se tak stalo z technických důvodů, avšak starosta okrsku br. Jaroslav Žitný sbory informoval, že se tak stalo kvůli nechuti a nezájmu členů jednotlivých SDH se účastnit a pomoci soutěž uspořádat.

Dne 25.4.2016 v 18.00 hodin se v klubovně konala schůze s účastí - starosta sboru br. Jaroslav Paták, velitel br. Radek Vaňák, br. Zdeněk Rosenberg, br. David Svozil, br. Jaroslav Sova, br. Martin Zukal, br. Jiří Gottvald, br. Zdeněk Bukna, br. Jaroslav Dostál, br. Petr Šmoldas, br. Pavel Vogel st. i ml., br. Miroslav Smékal, ženy hasičů Renata Procházková a Marta Buknová. Dohodnuto, že stavění máje bude provedeno v pátek 29.4.2016 v 16.00 hodin u místní zbrojnice, bude následovat pohoštění v případě chladného počasí v klubovně, nikoliv u zbrojnice jako obvykle. Samotná májka byla zajištěna v lese již v sobotu dne 23.4.2016, ostrouhána a přivezena před zbrojnici. Občerstvení na stavění, budou klobásy z udírny a pečivo, pivo. Co se týče letních oslav 650. let obce k tomu bude konána schůze v květnu. Nyní je zajištěna hudba, stan, mažoretky, dohodnut sponzorský dar obce. Kronikář br. Jiří Gottvald představil připravenou pozvánku a plakát na oslavy, bylo do nich doplněno několik informací a odsouhlaseno. Další schůze bude před kácením máje v květnu.

V pátek 29.4.2016 v 16.00 hodin započalo stavění máje. Hasiči se jako vždy trousili průběžně, až jsme se nakonec sešli v potřebném počtu. Máj byla nazdobena a podařilo se ji úspěšně postavit. Br. Ivo Čulík vyrobil na jeden z žebříků, kterými se máj při stavění podpírá, zajištění s hroty, aby májka po dřevěné šprušli žebříku při zvedání neklouzala a nemohlo se stát, že žebřík sklouzne a máj tak spadne. Pivo se nakonec točilo přímo na místě ve zbrojnici, u klubovny byly vyuzeny pouze klobásy v udírně. Po akci však zůstal ve zbrojnici celý týden nepořádek a nikdo po akci nepřišel uklidit. Starosta sboru za to hasiče na další schůzi pokáral.

Na den 7.5.2016 byla svolána schůze sboru, přičemž v 18.00 hodin se sešel v místní klubovně výbor sboru, poté od 19.00 hodin schůze pokračovala za přítomnosti dalších členů sboru. Na programu bylo rozplánování průběhu a logistického zajištění oslav k výročí 650 let od založení obce Hradečná (2.7.2016) a kácení máje (28.5.2016). Účast na výborové schůzi : bři. Jaroslav Paták, Radek Vaňák, Jaroslav Sova, Jaroslav Lexmaul, Zdeněk Rosenberg, Petr Procházka st., David Svozil, Ondřej Bálek, Jirka Gottvald. Doplněná účast na členské schůzi : bři. Ladislav Dostál ml., Jaroslav Dostál, Milan Révay, Zdeněk Bukna, Jiří Weber, Jaromír Kratochvíl, Pavel Vogel st., Pavel Vogel ml. Na schůzi byl dohodnut konečný program oslav a byly rozděleny úkoly jednotlivým členům za účelem řádné přípravy akce. Starosta br. Jaroslav Paták zajistí přípravy a plán okrskového námětového cvičení, pozvání sborů, dohodnut zásah na fiktivní požár na horním konci dědiny na louce buď za Voglovými v pateřské uličce nebo směrem ke konzincům naproti Zemánkovým. Starosta sboru zajistil kapelu Hánácká dechovka Olomouc, br. Zdeněk Rosenberg zajistil kapelu Expres Josefa Mullera. U pomníku při položení věnců bude mít proslov br. Jaroslav Paták a br. Antonín Kocián k historii vesnice. Věnec k pomníku zajistí br. Jaroslav Sova. Diskutováno možné znovuobnovení sochy sv. Floriana v rámci oslav včetně slavnostního odhalení se svěcením. U kameníka zjistil br. Jaroslav Lexmaul, že co se týče výroby nové sochy nyní do oslav, jedná se o šibeniční termín a kameník by to asi nestihl. Na oslavě bude program pro děti, bude zapůjčena atrakce pro děti - nafukovací hasičské auto. Vystoupení mažoretek dohodl br. Jaroslav Lexmaul. Na propagaci bude zajištěno vytištění 150 ks oboustranných pozvánek a 20 ks plakátů, což zajistí kronikář včetně vyhlášení informace o akci rozhlasem obce. U zemědělského družstva Haňovice byl br. Antonínem Kociánem zajištěn sponzorský dar - prase, dohodnuto, že bude zabito, rozporcováno, vyuzeno a prodáváno na akci, čehož se zhostí br. Jaroslav Lexmaul. Dohodnuto zapůjčení velkého stanu od MAS Moravská cesta. Dále byly dohodnuty podrobnosti k přípravě kácení máje.

V pátek 27.5.2016 v 16.00 hodin proběhla akce Olomouckého kraje a KSH Olomouc a to křest knihy „Dobrovolní hasiči Olomouckého kraje“ v Olomouci v korunní pevnůstce, na akci jel starosta br. Jaroslav Paták a br. Radek Vaňák. Z akce si hasiči dovezli uvedenou knihu, která byla vydána k příležitosti 15 let od založení Olomouckého kraje. Každému sboru v kraji je v knize věnována jedna stránka. Článek o historii našeho sboru do knihy zpracoval kronikář.

V ten samý den 27.5.2016 probíhaly přípravy na kácení máje, které se mělo konat následující den. Hned ráno v 6.30 hodin se odjelo do pivovaru pro deštníky a sety, které byly přivezeny do Hradečné. Večer v 17.00 hodin se konala brigáda, kuchání makrel, úprava okolí klubovny a areálu. Další den v sobotu 28.7.2016 od dopoledne se pokračovalo s přípravami. Zprvu se všichni zdráhali stavět zapůjčený velkoplošný stav od MAS Moravská cesta a nikdo se k tomu neměl. Stan byl dovezen na nákladním autě autoškoly Svozil již v průběhu týdne a uložen u Svozilů na zahradě. S jeho stavěním se tak začalo až na popud velitele br. Radka Vaňáka a to až odpoledne na poslední chvíli kolem jedné hodiny, když předpověď počasí hlásila večerní vytrvalý déšť. Ještěže se tak stalo a stan byl postaven, neboť po úspěšně proběhlém pokácení májky a odpoledním poveselení k večeru přišel přívalový déšť a kdyby stanu nebylo, všichni lidé by určitě utekli z akce domů. Stan nebyl postaven celý, ale jen poloviny a stavba nám trvala něco málo přes tři hodiny, zapojilo se asi 10 lidí. Máj byla pokácena v 16.00 hodin a když lidé docházeli s průvodem od pomníku od pokácené májky, stavba stanu finišovala. A lidí došlo opravdu hodně i z okolních vesnic, kam byly rozvezeny plakáty na naše kácení. Původně mělo být dle informací od obce zapůjčení zadarmo, ale nakonec nám bylo naúčtováno zápůjčné. Večerní hudbu zajistil Emil Muller a jeho kapela Expres, kteří měli pódium na nákladní vlečce autoškoly Svozil na spodní cestě pod klubovnou. Hned pod ním byl položen dřevěný parket a dále na place postavena polovina stanu. Makrel se udělaly tři kartony a udilo se 10 kg klobás. K uspořádání hrané scénky při kácení máje se nikdo nepřihlásil, takže kácení bylo opět o toto ochuzeno. Vše se nakonec vydařilo a ani velký večerní liják akci díky stanu nezkazil.

Dne 17.6.2016 v 19.00 hodin se v klubovně konala schůze s účastí - bři. Jaroslav Paták, Radek Vaňák, Jaroslav Sova, Jaroslav Lexmaul, Zdeněk Rosenberg, Petr Procházka st., Petr Procházka ml., Ladislav Dostál, Jaroslav Dostál, Milan Révay, Martin Bukna, Jiří Weber, Jaromír Kratochvíl, Pavel Vogel ml., Jana Zukalová, Miroslav Smékal, Ivo Čulík, Aleš Bořil, Antonín Kocián, David Svozil a ženy hasičů Marta Buknová a Kateřina Svozilová. Účast hojná, poslední schůze a doladění před velkou výroční oslavou. Okrskové cvičení bylo dohodnuto, objednáno nafukovací požární auto pro děti, ozvučení u pomníku zajistí br. Jaroslav Lexmaul a Roman Lahulek, který dodal mikrofon a aparaturu. Opět se půjčí velkoplošný stan od MAS Moravská cesta, tentokrát se postaví komplet celý. Br. David Svozil zajistí 4 kartony makrel, br. Zdeněk Bukna je s rodinou upeče. Br. Jaroslav Lexmaul a br. Miroslav Smékal zajistí vyuzení masa ze dvou prasat jako sponzorského daru ZD Haňovice a jeho prodej včetně steaků a uzených stehen. Prasata sami zabili, rozbourali, naložili. Již na této schůzi br. Jaroslav Lexmaul donesl na ochutnávku pečené maso jako překvapení. Protože na kácení máje se kapela Josefa Mullera moc nelíbila, byla na oslavy na večer dohodnuta kapela „O106“ z Mohelnice.

Přípravy na oslavy začaly již ve čtvrtek 30.6.2016, kdy byl dopoledne dovezen opět za přispění a vozidla autoškoly Svozil velkoplošný stan zapůjčený od spolku MAS v Července. Jeho výstavba začala večer v 17.00 hodin, hasičů se sešlo dost, proto se stavba podařila i když byla náročná. Stan byl postaven celý, protože již opět na víkend hlásili vytrvalý déšť, čehož jsme se obávali. Při stavění jsme zjistili, že chybí jedna podpěrná patka, proto br. Petr Procházka narychlo vyrobil náhradní. Další den v pátek 1.7.2016 ráno se opět jelo do pivovaru pro sety, pivo a deštníky. Poté večer v 17.00 hodin přípravy pokračovaly, kuchaly se makrely a konal se opět úklid klubovny, okolí a další přípravy. Areál byl vyčištěn, prořezáno křoví v zadní části areálu a provzdušněno, aby lípa zde vyrůstající měla víc místa a světla. Druhá lípa, kterou kousek od této letos na jaře vysadil br. Jaroslav Paták byla vyryta a připravena na slavností zasazení ku příležitosti výročí na trojhraný plac za klubovnu k břízkám.

Je sobota 2.7.2016 a přípravy na akci pokračují od brzkého rána i když se některým hasičům po dvou předešlých probdělých večerech moc nechce. Je připraveno fiktivní požářiště na louce naproti domu Kocurových. Ještě před samotnou oslavou a cvičením se konala okrsková schůze za účelem dohodnutí podrobností, ovšem zájem ze strany ostatních sborů byl pramalý, zejména pro současné konání Memoriálu Josefa Nevěřila v Bílé Lhotě. Na vyhlášený poplach v 10.00 hodin do Hradečné proto přijela jen bělolhotská cisterna s dvěma hasiči z Bílé Lhota a dvěma z Pateřína, dále hasiči z Měrotína a Hrabí.

Jako první vyjeli naši hasiči, naše Praga V3S byla zaparkována u čp. 40 u Buknových, kde se naše družstvo napojilo na hydrant a udělalo první vedení až na pole k požářišti. Další sbory poté udělali vedení od nádrže na pole a cisterna z Bílé Lhoty dojela až na pole, kde udělala přímý zásah. Po ukončení cvičení a návratu sborů ke klubovně byl proveden nástup, br. Stanislav Huličný z Bílé Lhoty podal hlášení veliteli okrsku a našemu starostovi br. Jaroslavu Patákovi. Zásahu se za náš sbor účastnili bři. Jaroslav Paták, Radek Vaňák, David Svozil, Petr Procházka ml., David Procházka, Martin Bukna, Aleš Bořil, Pavel Vogel ml. který zajišťoval a hlídal požářiště a kronikář Jiří Gottvald, který celou akci fotografoval. Po nástupu následoval odpočinek a občerstvení.

Naši řezníci br. Jaroslav Lexmaul a Miroslav Smékal začali prodávat svoje „speciality z udírny a grilu“ - pepřový steak z krkovice s cibulí a beraním rohem 80,- Kč, domácí uzené maso s křenem a hořčicí 100 gr. 25,- Kč, domácí uzený bok a žebra s křenem a hořčicí 100 gr. 20,- Kč, uzené kuřecí stehno na listu salátu se sladkou chilli omáčkou 60,- Kč, studené uzené maso v celku po 1 kg za 100 gr. 20,- Kč. Hlavním sponzorem bylo ZD Haňovice a řeznictví Oháňka Valouch, kteří naší obci zadarmo sponzorským darem dodali dvě prasata. Michaela Zemánková jim ke stánku vyrobila krásný transparent s nabídkou. Jejich speciality šly na dračku a všem moc chutnalo. Na dvoře bývalé mlékárny za prodejnou zase br. Zdeněk Bukna tradičně pekl s br. Martinem Lexmaulem, br. Lukášem Dvořákem a dalšími výborné makrely, kterých se prodaly 4 kartony. K prodeji piva byly přistaveny dva pivní stánky – vajíčka. Po poledni připravila Marie Vaňáková s dalšími děvčaty hry a soutěže pro děti v parku u hřiště, soutěžilo se a taky se střílelo ze vzduchovky.

Odpoledne se u klubovny sešikoval slavnostní průvod, když ještě předtím přijela očekávaná kapela Hanácká dechovka Olomouc a soubor mladých mažoretek. Všichni poté v 16.00 hodin vyrazili za dechové hudby směrem k pomníku padlých. V čele průvodu ve slavnostních uniformách bři. Pavel Vogel a Aleš Bořil nesoucí věnec, za nimi vlajkonoši Radek Vaňák a Petr Procházka st., dále hasiči David Svozil, Zdeněk Rosenberg, Martin Zukal Dušan Lexmaul, Vít Kopřiva, Ivo Čulík a samozřejmě br. Jaroslav Paták, který šel jako starosta vedle družstva. Po příchodu a položení věnce zahrála státní hymna, obecný projev pronesl br. Jaroslav Paták a poté i projev k historii vesnice br. Antonín Kocián. Dechová kapela stála při slavnosti na vjezdu k domu čp. 4  Patákových, naši hasiči v řadě na silnici před pomníkem a vedle nich soubor mažoretek. Všude kolem spousty lidí, přihlížejících hostů a rodáků, kteří se přijeli podívat a poveselit se, přijel starosta obce Jan Balcárek a pan farář otec Metoděj z Měrotína.

Poté co slavnost u pomníku skončila, odebrali se všichni opět v průvodu zpět ke klubovně, kde se naši hasiči ve slavnostních uniformách nechali společně vyfotografovat. Následovala veselice, občerstvení, na parketu vystoupily mažoretky a celý podvečer hrála dechová kapela. Dalším aktem bylo slavnostní zasazení lípy za klubovnou u břízek. Do připravené jámy byla v podvečer lípa zasazena starostou sboru br. Jaroslavem Patákem, br. Radkem Vaňákem a starostou obce Janem Balcárkem, ovšem za přispění valného počtu členů sboru i dalších občanů. Zkrátka všichni chtěli sázet a lopatou ke stromku trochu hlíny přihodit, aby jednou mohli vyprávět „tu lípu jsem sázel já“. Součástí večera bylo i vystoupení a ukázka agility se psy, které měla na hřišti předvádět Hana Zemánková s rodinou, bohužel začalo pršet a tak nebylo dokončeno. A ještě zajímavost k našim lípám. Lípa u zbrojnice byla vysazena současně s lípou, která stojí pod klubovnou v areálu a u níž byla instalována šestihranná lávka - v roce 1968 ku příležitosti 60 ti let trvání našeho sboru. Lípa, která se dnes nachází na severním cípu areálu blíže čp. 32 byla vysazena v roce 2008 ku příležitosti 100 let našeho sboru - původně však byla vysazena v parku „hliník“ na jiném místě, načež později při budování areálu pod klubovnou byl přesunuta o kus dál na dnešní místo, protože zavazena uprostřed dnešního placu. No a poslední lípa za klubovnou - tu jsme vysadili právě letos, jak je výše psáno.

Večer po ukončení dechové produkce ve 20.00 hodin začala hrát na pódiu z vleku autoškoly Svozil kapela „O 106“. Bohužel opět přišel velký déšť, ale díky postavenému velkému stanu, lidé neutekli a bavili se i přes nepřízeň počasí. Noční radovánky byly zpestřeny partou mladíků, kteří přijeli odkudsi z Mohelnice a provokovali ke rvačce, která se nakonec v menším odehrála. Vše ale dobře dopadlo. K upoutání akce bylo vytištěno 150 ks oboustranných pozvánek a 20 ks plakátů. Pozvánky byly doručeny všem občanům a též všem rodákům, kteří bydlí mimo Hradečnou, i proto se sešlo na akci velké množství lidí a akce se i pře vytrvalý večerní déšť zdařila. Připravené jídlo se prodalo a snědlo, vypilo se celkem 17 sudů litovelského piva a 3 sudy točené kofoly. Co se týče finanční stránky oslav, byla velice úspěšná. Od obce Bílá Lhota se dále podařilo získat na akci sponzorský příspěvek.

Dne 8.7.2016 se v klubovně konala schůze na které byla celá proběhnuvší oslava zhodnocena a její zdar byl hasiči oslaven. Dalšího dne 9.7.2016 byla připevněna opora k zasazené lípě za klubovnu, aby se nezlomila. V červencovém a srpnovém počasí musila být lípa pravidelně zalévána, aby neuschla.

Na podzim byly do areálu pod klubovnu dovezeny dvě fúry hlíny, aby byl areál srovnán, protože zadní strany mírně poklesla.

Dne 18.11.2016 v 17.00 hodin se v klubovně konala schůze s účastí bři. Jaroslav Paták, Jaroslav Sova, Jaroslav Lexmaul, Ondřej Bálek, Petr Procházka ml. Petr Procházka st., Vít Kopřiva, Jirka Gottvald a Jaroslav Dostál. V průběhu schůze se dostavili dále br. Radek Vaňák s manželkou Marií, David Svozil, Martin Lexmaul a Renata Kopřivová. Na schůzi starosta br. Jaroslav Paták provedl povinné školení členů zásahového družstva a předal informace, které získal na školení velitelů, které se účastnil on. Pokladník br. Jaroslav Sova předal informace k finanční stránce proběhnutých oslav. Bylo opět dohodnuto, že peníze budou použity na dostavbu hřiště a to plánované pořízení umělého povrchu na tenisový kurt. Se starostou obce dohodnuto pokácení topolů za Hradečnou směrem k Pateřínu na obecním pozemku, těžbu by provedli hasiči, dřevo se prodá a zisk půjde do pokladny. Kronikář předal informaci ke kronice, informace z let 1939 – 2014 jsou téměř kompletní, zbývá poslední doladění, v prosinci bude kronika dokončena. Dále kronikář předložil pohlednice vytištěné k výročí oslav. Pohlednice v nákladu 250 ks sponzoroval Stanislav Dostál, rodák z Hradečné z čp. 32, nyní bydlící v Konici. Pohlednici vytvořil kronikář, byly užity dvě fotografie z proběhlé oslavy 2.7.2016 a foto leteckého pohledu Romana Lahulka. Dohodnuto, že pohlednice nabídne členům a lidem k prodeji pokladník při vybírání členských příspěvků a na výroční schůzi za lidovou cenu cca 10,- Kč. Dohodnut termín výroční schůze na 20.1.2017. Nyní v prosinci 9.12.2016 je plánováno rozsvícení vánočního stromečku u klubovny pro děti s punčovým stánkem. rozsvícení vánočního stromečku pro děti s punčem. Dále starosta pokáral hasiče, když po cvičení na oslavách 2.7.2016 nechali mokré hadice v autě, nikdo to neuklidil a nenechal vysušit. Starosta informoval, že br. Lukáš Dvořák, který se odstěhoval, rovněž vystoupil ze sboru.

Na pátek 9.12.2016 bylo připraveno rozsvícení vánočního stromečku u místní klubovny. Za akcí stála naše děvčata Kateřina Svozilová a Renata Procházková, které akci vymyslely. Na uspořádání se podíleli i někteří hasiči. Již týden předem byl zajištěn a před klubovnu umístěn vánoční strom smrček. Bylo objednáno vánoční osvětlení stromu, avšak do termínu akce bohužel nebylo doručeno, muselo se tak improvizovat a stromek byl osvětlen svíčkami některých hasičů. Ještě předtím byl stromek nastrojen, před klubovnou byl postaven vojenský stan zapůjčený od vojáků z útvaru ve Štěpánově. V klubovně se prodával punč, občerstvení, hovězí guláš a vyuzeny byly klobásy. Akce byla započata v 16.00 hodin odpoledne, krátké uvítání pronesl starosta br. Jaroslav Paták. Přišlo se podívat z dědiny dost lidí, což se původně nečekalo. Překvapením byl i ohňostroj, lidé se neformálně poveselili jak v hloučcích před klubovnou, tak i uvnitř. Nezbývá než doufat, že se jednalo o začátek nové tradice v naší vesnici.

V průběhu roku 2016 vystoupili ze sboru dva členové - Michal Černý, který se kdysi přiženil ke Smékalům v Hradečné ani nebydlí a Lukáš Dvořák, který se s Lucií Buknovou odstěhovali z Hradečné do Sobáčova. U hasičského auta byla provedena běžná údržba včetně drobných oprav, vozidlo prošlo měřením emisí a STK. U stříkačky PS 12 byla provedena oprava chlazení.