rok 2017

31.08.2022 05:10

 

 

Po několika letech to opět vypadá, že přišla pořádná zima, napadla nadílka sněhu větší než byla obvyklá v posledních letech a mráz zajistil, aby sníh hned neroztál. Hasiči už 2.1.2017 začali vodou stříkat tenisový kurt na hřišti, kde se již po několika nástřicích už 7.1.2017 bruslilo. Teplota v tomto období v lednu několikráte v noci klesla až na – 20 °C a mrazy po celý měsíc neustaly. Sníh roztál až v polovině února, v březnu poté bylo teplo, vše rozkvetlo a naopak poté se vrátila zima a téměř po celý duben a květen bylo chladno a časté přeháňky deště se sněhem.

Dne 13.1.2017 v pátek v 18.00 hodin se konala výborová schůze s účastí - starosta br. Jaroslav Paták, velitel br. Radek Vaňák, br. Jaroslav Lexmaul, br. Petr Procházka st., br. Petr Procházka ml., br. Jaroslav Sova, br. Jiří Gottvald, br. Zdeněk Rosenberg, br. Pavel Vogel st., br. Pavel Vogel ml., br. Antonín Kocián, br. Zdeněk Bukna, br. Ondřej Bálek a ženy hasičů Kateřina Svozilová a Renata Procházková. Připraven a projednán program a zajištění nadcházející výroční valné hromady, pozvánky rozeslány a rozneseny.

Dne 20.1.2017 v pátek se konala výroční valná hromada sboru, na kterou se dostavilo 24 členů. Předsedou návrhové komise zvolen br. Ivo Čulík, členové komise bři. Antonín Kocián a Zdeněk Rosenberg. Starosta sboru br. Jaroslav Paták přednesl zprávu o činnosti sboru za předešlý rok 2016. Hospodář br. Jaroslav Sova přednesl zprávu o stavu hospodaření za předešlý rok 2016 i zprávu o kontrole hospodaření za omluveného předsedu kontrolní a revizní rady br. Jaroslava Lexmaula. Členská základna má 49 členů. Výroční schůze se zúčastnil starosta obce Jan Balcárek, který hasičům poděkoval za jejich práci. Dále přítomni hosté br. Jan Hlavinka a br. Aleš Papajk z hasičkého sdružení Měrotín a starosta našeho okrsku br. Jaroslav Žitný, který hasičům poděkoval, předal ústní pozdrav starostky okresního sdružení a předal výtisk knihy „Dobrovolní hasiči Olomouckého kraje“, která vyšla v roce 2016 a je uschována u kronikáře. Kronikář informoval, že kronika je již dopsána, dolaďují se podrobnosti, detaily a chystá se její vytištění a svázání do knihy. Informoval též o webu Hradečské paměti, který je i webem hasičským a kde je současně přepisována kronika a je zde fotogalerie. Závěrem schůze bylo odhlasováno usnesení, kterým byla schválena zpráva o činnosti a hospodaření sboru za rok 2016, zpráva revizní a kontrolní komise, plán činnosti na rok 2016 a plán činnosti výboru.

Již dne 4.1.2017 započali hasiči s brigádou na kácení topolů mezi Hradečnou a Pateřínem. S obcí Bílá Lhota bylo dohodnuto, že zde naši hasiči vykácí staré topoly, zajistí prodej vytěženého dřeva a získané peníze následně budou použity na dokončení rekonstrukce hřiště. Jak bylo dohodnuto, tak se i stalo. Celkem bylo posláno k zemi 36 vzrostlých starých topolů. Kmeny byly opracovány, očištěny a připraveny k silnici na odvoz. Haluze a odpadní dříví si zde pracující hasiči ponechali za práci. Odvod a prodej kmenů zajistil hasičům Dalibor Hapl z Hradečné. Dřevo bylo během ledna uklizeno, úklid zbytků větví a napadaného jmelí byl proveden až v březnu a poslední práce a pálení odpadu bylo děláno o víkendu 11.3. a 12.3.2017. Celá brigáda na kácení topolů byla zhodnocena na členské schůzi 31.3.2017. V průběhu akce se samozřejmě objevily nepřející hlasy některých lidí, že na dřevo si jezdí stále ti stejní - ale o brigádě a možnosti si pomocí zajistit trochu dřeva věděli všichni, takže kdo chtěl, tak přišel.  Peníze obec Bílá Lhota nechala v hasičské pokladně s tím, že budou použity na dokončení rekonstrukce místního hřiště.

Dne 29.4.2017 se hasiči v 16.00 hodin sešli za účelem postavení májky. Ta byla zajištěna již předem Jaroslavem Patákem a Martinem Zukalem. Zajímavostí je to, že den před stavěním máje 28.4.2017 ještě napadl v Hradečné a okolí poprašek sněhu, zima se těžko vzdávala a ustupovala jaru - teplo vlastně přišlo až v květnu. Letos byla br. Ivo Čulíkem dovyrobena druhá pomůcka s hroty na žebřík proti skluzu, tak aby na obou žebřících, kterými májku stavíme. Po zdárném postavení se u klubovny uskutečnilo malé občerstvení.

Dne 30.4.2017 se v Řimicích na hřišti konalo okrskové kolo v požárním sportu okrsku Bílá Lhota. Před odjezdem bylo narychlo třeba opravit hasičské vozidlo PV3S a to poruchu odlučovače oleje - plniče pneumatik, který nefungoval, nešel vzduch a auto tak nebrzdilo. Starosta a strojník br. Jaroslav Paták však vadnou součástku během pár minut vyměnil a mohlo se vyrazit. Soutěže se zúčastnily 4 jednotky, přičemž se počítalo i s účastí jednotky z Pateřína, která se však nedostavila. Po provedeném nástupu, kdy velitel okrsku br. Jaroslav Paták podal hlášení starostovi okrsku br. Jaroslavu Žitnému soutěž započala. Tradičně ve dvou kolech požárního útoku se za naši jednotku zúčastnilo sedmičlenné družstvo - br. David Svozil, Martin Bukna, Petr Procházka, Martin Zukal, Dušan Lexmaul, Petr Procházka ml. a David Procházka. Dále s námi jel starosta sboru br Jaroslav Paták, Antonín Kocián, Radek Vaňák a kronikář Jirka Gottvald. Soutěž byla ukončena s pořadím - 1. Řimice, 2. Hrabí, 3. Hradečná a 4. Bílá Lhota.

Téhož dne odpoledne po návratu naší jednotky s hasičským vozidlem Praga V3S ze soutěže z Řimic, došlo pod Hradečnou na mostě přes Hradečku ke střetu našeho hasičského vozidla, které odbočovalo do Hradečné s osobním vozidlem, jež řídil starší pán jedoucí od Litovle na Mohelnici. Jednalo se pouze o škrábnutí při míjení obou vozidel a to bočního zrcátka osobního vozu o zadní část karoserie našeho vozidla. Naši hasiči ani řidič starosta br. Jaroslav Paták si toho s ohledem na hluk vozidla nevšimli a zjistili to, až dojeli nahoru do Hradečné k požární zbrojnici, kam za nimi druhý řidič s vozidlem dojel. Jelikož nebylo možno vzájemné shody, kdo nehodu zavinil, byla přivolána Policie ČR. Nakonec po jejich šetření byl sepsán společný protokol o dopravní nehodě a vše bylo řešeno jen přes pojišťovny.

Dne 22.5.2017 v pondělí v 19.00 hodin se konala výborová schůze vedle klubovny. Účast - starosta br. Jaroslav Paták, jednatel br. Martin Zukal, velitel br. Radek Vaňák, br. Jaroslav Lexmaul, br. Petr Procházka st., br. Jaroslav Sova, br. Jiří Gottvald st. a ml., br. Pavel Vogel st. a ml., br. Antonín Kocián, br. Zdeněk Bukna, br. David Svozil a ženy hasičů Kateřina Svozilová, Renata Procházková, Marie Vaňáková a Marta Buknová. Projednány přípravy na kácení máje, proběhne v sobotu 27.5.2017. Hudba kapela „HAPPYEND“ zajištěna. Plakáty a hlášení rozhlasem zajistil J.Gottvald. Do pivovaru pro sety, pivo a „vajíčko“ se pojede v pátek 26.5.2017 v 7.00 - Zukal, Svozil, Gottvald, Rosenberg, ryby na akci upeče Z. Bukna a spol., brigáda kuchání a úklid proběhne v pátek 17.00. Koupí se 3 kartony ryb, 15 kg klobás a kuřecí stehna (paličky). Alkohol koupí K.Svozilová v Globusu v Ol. Hlášení na celníky zajistí Paták. Stan neobjednán, počasí zajištěno.

Samotné kácení máje proběhlo 27.5.2017, oproti předešlým rokům se počasí náramně vydařilo. Předešle již v pátek tradičně provedeny úklidové práce a přípravy. V sobotu již ráno začalo se s prvními přípravami u ryb, od 13.00 se již dělal oheň a v 16.30 již byly k prodeji první makrely. Vše proběhlo bez problémů, všechny makrely i jídlo se prodalo. Jen co opět chybělo, byla nějaká scénka či zpestření samotného pokácení máje - nikdo se nemá k tomu navázat na tradici, kterou obnovil br. Jaromír Kratochvíl.

Dne 21.7.2017 v pondělí v 19.00 hodin se konala schůze vedle klubovny za účelem vyhodnocení kácení máje. Sezváni byli všichni hasiči, účast však nebyla valná. Starosta br. Jaroslav Paták informoval - s hasičským vozidlem jsme byli na technické, Vít Kopřiva na vozidle udělal moře práce, ve vozidle se udělalo uložení na stříkačku, Ivo Čulík zařídil v Hajdu nerezový plech, opravovalo se čerpadlo.   Hospodář br. Jaroslav Sova informoval o finančním výsledku májových slavností a stavu úspor.

V srpnu z 9.8. na 10.8.2017 v noci přišla vichřice, byla to jen jedna z několika letošních, přičemž došlo k polámání některých jehličnatých stromků v parku pod klubovnou u dětského hřiště. Pro upomenutí další noc z 10.8. na 11.8.2017 zasáhla náš kraj i Hradečnou další větrná smršť včetně krupobití, při kterém velikost krup odpovídala pingpongovým míčkům. Nadělaly lidem spousty škod.

V prosinci 8.12.2017 v 16.30 hodin začal druhý ročník slavnostního rozsvícení vánočního stromečku. Vše bylo předem nachystáno a stromeček ozdoben již den předem 7.12. Tentokrát se nestavěl zelený vojenský stan naproti klubovně přes silnici, ale jiné stany přímo nad posezením vedle klubovny. Většina lidí však se raději šla ohřát dovnitř klubovny, protože venku byla opravdu zima. Taktéž nebyl pořízen samostatný stromeček jako předešlého roku, ale nazdoben byl smrček, který je součástí živé stěny u klubovny oddělující posezení od silnice. Akci zahájil starosta hasičů br. Jaroslav Paták přivítáním a poděkováním lidem za účast. Následoval ohňostroj připravený br. Davidem Svozilem, samotné rozsvícení vánočního stromečku. Vánoční atmosféra byla doladěna reprodukovanými koledami, podával se guláš, klobásy, vánoční punč a další. Venku před klubovnou byl v kotli rozdělán oheň a též zde hořely dva ohně v rozříznutých špalcích.

Krátce poté 15.12.2017 konala se výborová schůze v 17.00 k přípravě nadcházející valné hromady, jejíž termín byl stanoven na 19.1.2018.

V průběhu roku 2017 ze sboru vystoupil Martin Dostál, který již řadu let v Hradečné nežije a bydlí v Mohelnici. U hasičského vozidla v průběhu roku byla provedena náročná příprava na STK, byly demontovány kola, očištěno bylo brzdové obložení, byly seřízeny tlumiče a další opravy. Bylo rovněž vyrobeno šasi na uchycení stříkačky PS12, tak aby se ve vozidle nemohla samovolně pohybovat. Byla rovněž provedena oprava stříkačky u které prasklo oběhové kolo a ložisko. Na opravách a STK se podíleli Jaroslav Paták a Vít Kopřiva.