rok 2018

31.08.2022 04:14

 

 

Dne 19.1.2018 v pátek se konala výroční valná hromada sboru, na kterou se dostavilo 26 členů. Našeho sboru. Předsedou návrhové komise zvolen br. Antonín Kocián, členové komise bři. Ivo Čulík a Zdeněk Rosenberg. Starosta sboru br. Jaroslav Paták přednesl zprávu o činnosti sboru za předešlý rok 2017. Hospodář br. Jaroslav Sova přednesl zprávu o stavu hospodaření za předešlý rok 2017, předseda kontrolní a revizní rady br. Jaroslav Lexmaul poté zprávu o kontrole hospodaření sboru. Členská základna má ke dni valné hromady 48 členů. S ohledem na změny stanov Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska byla provedena volba nového výboru sboru, který byl zvolen v následujícím složení – Jaroslav Paták (starosta sboru), Antonín Kocián (místostarosta sboru), dále Radek Vaňák, Jaroslav Sova, Jaroslav Lexmaul, Martin Zukal, David Svozil, Jiří Gottvald ml., Martin Bukna a Petr Procházka. Výroční schůze se zúčastnil starosta našeho okrsku br. Jaroslav Žitný, který hasičům poděkoval a předal ústní pozdrav starosty obce, který se nemohl zúčastnit. Řešila se účast na schůzích, dokončení odkupu části hřiště a další. Kronikář informoval o zápisech a kronice. Závěrem schůze bylo odhlasováno usnesení, kterým byla schválena zpráva o činnosti a hospodaření sboru za rok 2017, zpráva revizní a kontrolní komise, plán činnosti na rok 2018 a plán činnosti výboru.

Dne 21.3.2018 proběhlo malé cvičení ku příležitosti šedesátých narozenin Antonína Kociána, kdy pár členů sboru provedlo hasičský zásah na jeho dům a poté mu bylo k jubileu popřáno.

Dne 20.4.2018 konána členská schůze, která byla svolána starostou sboru. Nutností bylo zejména pořízení fotografií členů na nové členské průkazy v důsledku změn předpisů SH ČMS. Již předtím byli všichni členové obeslání, aby sami dodali svoje podobizny, ale pro laxní přístup mnohých byla svolána tato schůze a přítomné zde na průkazky vyfotografoval kronikář. Na této schůzi byl rovněž dohodnut termín stavění máje na pátek 27.4.2018 se začátkem v 17.00 hodin a rovněž termín kácení máje na  poslední květnovou sobotu 26.5.2018.

Májku letos stejně jako loni zajistil starosta Jaroslav Paták s Martinem Zukalem. Byla velká, kmen u spodu byl silný a uvnitř zčásti ztrouchnivělý, takže před postavením se musil asi metr z délky odřezat. Postavení bylo provedeno v pátek 27.4.2018. Letos bylo na stavění již lepší počasí jako loni, jaro vcelku začalo brzo, duben i květen byl nadprůměrně teplý. Po vztyčení máje následovalo občerstvení u zbrojnice, pivo a klobásy z udírny.

Dne 6.5.2018 jsme se zúčastnili základního kola požárního sportu v Řimicích, kde jsme vybojovali poslední - čtvrté místo. Naše družstvo soutěžilo ve složení : Radek Vaňák, David Svozil, Petr Procházka starší i mladší, Martin Zukal, Dušan Lexmaul a Jirka Gottvald.

Dne 20.5.2018 svolána výborová schůze k projednání příprav na kácení máje, projednány nákupy jídla, piva a dalšího potřebného. Ve středu 23.5.2018 sešli jsme se já, Radek Vaňák, Petr Procházka st. i ml. a další u klubovny, kde jsme pořezali vzadu naházené klády a porovnali je na hranici. Večer se v dědině u bývalé prodejny ocitli dopravní policisté, kteří zde náhodou zrovna odchytili na čtyřkolce projíždějícího Petra Procházku ml. V pátek 25.5.2018 následovala večer klasická brigáda, kuchání makrel, úklid. Ještě ráno jelo se do pivovaru pro sety a pivo, oproti předešlým rokům, muselo se vše po dovozu do Hradečné ještě v pátek ráno složit, protože Svozili potřebovali s autem, kterým se z pivovaru věci dováží, jet na opravu. Na pódium pro kapelu se poté použil Svozilův přívěs. Se Zdenkem Buknou jsme v pátek uklidili obecní dvůr za bývalou mlékárnou a nachystali na pečení ryb. V sobotu začalo se přes den s chytáním, u ryb začaly přípravy dřív. Makrel se pekly tři kartony, udily se klobásy v udírně a koupily se šrůtky krkovice, kterou nám předudil Antonín Kocián u něj doma a poté se doudila a prodávala. Neprodaného jídla zbylo pomálu a to se prodalo členům další den v neděli při brigádě k úklidu. U jídla jsme byli - já, Zdenek Bukna, Marta Buknová a Martin Lexmaul. Ve vajíčku se vystřídali Michal Juříček s Markétou, Ondra Bálek a další. Máj se zdárně pokácela, opět chyběla divadelní scénka, což je velká škoda. 

Dne 8.6.2018 konala se členská schůze za účelem zhodnocení proběhnutých májových slavností a kácení máje s občerstvením pro zúčastněné hasiče. Sezváni všichni hasiči, stejně jako loni - účast byla ale nevalná, nicméně sud piva se vypil. Hospodář Jaroslav Sova informoval o zisku z májových slavností a stavu úspor. Starosta Jaroslav Paták a velitel Radek Vaňák současně navštívili okrskovou schůzi konanou v 19.00 hodin v Měníku a po návratu informovali o chystaném hasičském cvičení na sobotu 16.6.2018 ve 13.00 hodin v Pateříně ku příležitosti tamních oslav 110 let hasičů.

Dne 16.6.2018 konalo se okrskové námětové cvičení v Pateříně ku příležitosti 110 roků od založení jejich sboru. Za nás se zúčastnili Jaroslav Paták, Radek Vaňák, Petr Procházka starší i mladší, David Svozil, Martin Bukna, Martin Zukal, Vít Kopřiva a Jirka Gottvald. Na horním konci Pateřína byl založen domnělý požár, dálkovým vedením ze spodního konce od hasičské nádrže byla za pomoci pěti hasičských sborů dopravena voda až na požářiště. Náš sbor přijel jako první, byli jsme tedy přímo u hasičské nádrže a čerpali vodu do vedení. Cvičení velel náš starosta Jaroslav Paták, který je současně velitelem celého okrsku. Po cvičení následoval nástup, proslov činovníků pateřínského sboru k historii jejich hasičstva a posléze i položení věnce a poklonění se památce tamních u pomníku padlým.

Dne 9.9.2018 byli naši hasiči pozvání na oslavy do Měrotína, kde tamní sbor slavil 120 let od svého vzniku. Za náš sbor se zúčastnili s hasičským vozidlem a ve slavnostních uniformách Jaroslav Paták, Radek Vaňák, David Svozil, Dušan Lexmaul, Ivo Čulík a Jirka Gottvald. Oslava začala mší svatou v kostele sv. Martina, kterou celebroval arcibiskup olomoucký Mons. Jan Graubner, jenž měrotínským hasičům požehnal jejich nový prapor věnovaný sboru mecenášem měrotínského sboru a majitelem vápenky Ladislavem Vitoulem. V kostele promluvil starosta měrotínského sboru Aleš Papajk, starostka obce Měrotín Miroslava Vaňková a Ladislav Vitoul. Po mši svaté byla na nádvoří kostela pořízena společná fotografie a následně se hasiči s praporem, mladí hasiči, pan arcibiskup Graubner s otcem farářem Metodějem Hofmanem a všichni ostatní odebrali průvodem do areálu za lázměni, kde byli připraveno pohoštění, občerstvení, vystoupení mažoretek a k poslechu a tanci též živá kapela. Veškeré jídlo a pití bylo zde pro všechny zdarma.

Dne 30.11.2018 uspořádal kolektiv žen našich hasičů již třetí ročník slavnostního rozsvícení vánočního stromečku u naší klubovny. Dětem byly rozdány drobné dárky, shlédli jsme ohňostroj a samozřejmostí bylo občerstvení.

V průběhu roku 2018 ze sboru vystoupil Aleš Kocián, který již mnoho let žije v Brně a v Hradečné nebydlí. Na hasičském vozidle byla provedena přestavba vnitřního vybavení, bylo provedeno přepůlení vnitřního prostoru na dvě místnosti spojené dveřmi a byla provedena výměna sedadel, která dodal br. David Svozil. Dále byl zhotoven stojan na hadice a úchytky pro ostatní výzbroj, tak aby bylo vše na svém místě. Na této časově a pracovně náročné práci se podílel br. Martin Zukal, „firma PP“ - Petr Procházka starší a mladší, br. Ivo Čulík, který obětavě zajistil materiál a různé práce ve firmě Hajdo (a samozřejmě též starosta br. Jaroslav Paták). Obec Bílá Lhota nám pro činnost jednotky SDH tohoto roku zakoupila nové soutěžní přilby, opasky a též soutěžní proudnice. Lze ještě poznamenat, že celý rok se táhnul problém s novými průkazkami všech členů sboru, nebo ani ne tak s průkazkami, jako s dodáním fotografií na tyto průkazky některými členy. I když o nutnosti fotky dodat starosta sboru informoval všechny členy již počátkem roku, někteří za celý rok nebyli schopni se vyfotit či skočit ke kronikáři, aby je vyfotil.