rok 2019

31.08.2022 03:17

 

 

Dne 4.1.2019 v pátek v 16.00 hodin se konala výborová schůze. Připraven a projednán program a zajištění nadcházející výroční valné hromady 25.1.2019, pozvánky zajištěny. Starosta sboru hovořil o nových průkazkách pro členy sboru, stále jsou tací, kteří nebyli schopni za půl roku dodat svoji fotografii na novou průkazku. Antonín Kocián předal aktuální informaci související s hřištěm od místostarostky obce. Kronikář informoval o schválení obecní radou navrácení sv. Floriánka do Hradečné. Výboru byla kronikářem představena vytištěná a do vazby svázaná nová kronika.

Dne 25.1.2019 v pátek se konala výroční valná hromada sboru, na kterou se dostavilo 26 členů našeho sboru. Předsedou návrhové komise zvolen br. Ivo Čulík, členové komise bři. Antonín Kocián a Milan Révay. Starosta sboru br. Jaroslav Paták přednesl zprávu o činnosti sboru za předešlý rok 2018. Hospodář br. Jaroslav Sova přednesl zprávu o stavu hospodaření za předešlý rok 2018, předseda kontrolní a revizní rady br. Jaroslav Lexmaul poté zprávu o kontrole hospodaření sboru. Členská základna má ke dni valné hromady 47 členů, z toho 45 mužů a 2 ženy. Starosta sboru na schůzi informoval, že byla provedena vnitřní přestavba hasičského automobilu Praga V3S, přepůlení ložného prostoru, instalováno uchycení motorové stříkačky, instalovány nové sedačky, stojan na hadice a uchycení pro další materiál. Dále starosta sboru apeloval na všechny členy sboru, aby přiložili ruku k dílu při pořádání a přípravě zejména májových slavností a to hlavně se zúčastnili stavění máje, protože letos slavíme 20 let od obnovení této tradice a máj nejde stavět v pár lidech. Starosta sboru zmínil, že se naše jednotka účastnila v předešlém roce 2018 prvního kola soutěže v Řimicích, kde jsme skončili čtvrtí (poslední) a dále okrskového námětového cvičení v Pateříně ku příležitosti 100 tého výročí založení tamního sboru. Výroční schůze se zúčastnil starosta našeho okrsku br. Jaroslav Žitný, starosta spřáteleného hasičského sboru Měrotín br. Aleš Papajk a starosta obce Bílá Lhota Jan Balcárek. Kronikář br. Jirka Gottvald představil hasičům dopsanou a nyní i nově vytištěnou a do vazby svázanou hasičskou kroniku a jako překvapení i obrazovou přílohu - samostatnou fotopublikaci, z nich jedna je přílohou ke kronice a jednu věnoval starostovi sboru br. Jaroslavu Patákovi. Závěrem schůze bylo odhlasováno usnesení, kterým byla schválena zpráva o činnosti a hospodaření sboru za rok 2018, zpráva revizní a kontrolní komise, plán činnosti na rok 2019 a plán činnosti výboru.

Dne 13.4.2019 jeli hasiči do lesa na kozinec sehnat strom na májku, zúčastnili se Jaroslav Paták, Martin Zukal, Zdeněk Bukna a Jirka Gottvald ml. Vybrán byl statný smrk, po zkrácení a odkornění byl odkrokován na 21 chlapskejch (metrovejch) kroků. Dovezli jsme ho z lesa uvázaný v podvěsu pod patákovým traktorem a uložili jako obvykle do rigolu ke zbrojnici, aby do stavění trochu vyschl.

Dne 24.4.2019 konána členská schůze, která byla svolána starostou sboru, především za účelem projednání příprav na stavění máje a nadcházející májové slavnosti. Stavění máje bylo dohodnuto na poslední dubnový den 30.4.2019 v 17.00 hodin u naší zbrojnice, k občerstvení se zajistí klobásy z udírny a pivo, po akci zůstaneme u zbrojnice jako loni, nebudeme se přesouvat ke klubovně. Taktéž bylo zběžně projednáno i kácení máje, termín dohodnut na 25.5.2019, sety z Pivovaru Litovel jsou již objednány a je též zajištěna živá hudba - kapela Menhir z Mohelnice.

Dne 30.4.2019 se místní hasičstvo sešlo u zbrojnice, kde byl slavnostně postaven máj. Poté jsme poseděli u pomníku při bečce piva a trošku se pobavili jako každým rokem. Nutno zaznamenat že letos přišli hasiči včas a ve větším počtu, takže máj byl nahoře raz dva. Jako každým rokem akci velel starosta Jaroslav Paták se svým povelem „rázem“.

V sobotu 11.5.2019 jsme byli pozvání do Řimic, kde tamní hasičský sbor slavil 130 let od svého založení. Odjíždělo se hasičským vozidlem po půl jedné od naší zbrojnice - ve slavnostních uniformách se zúčastnili Jaroslav Paták, Zdeněk Rosenberg, Aleš Bořil a Ivo Čulík a v pracovním stejnokroji : Radek Vaňák, Petr Procházka starší i mladší, Martin Bukna, David Svozil, David Procházka a Jirka Gottvald. Po příjezdu v Řimicích jsme hned slavnostně nastoupili společně s dalšími hasičskými sbory okrsku na návsi, hrála státní hymna a poté pronesl starosta řimického hasičského sboru br. Pavel Sedlář slavnostní proslov zejména k historii jejich sboru a též vyznamenal zasloužilé vybrané hasiče. Čestná jednotka položila věnec k pomníku sv. Floriana a poté se veškeré hasičstvo průvodem následovaný hasičskými vozidly odebralo na tamní hřiště, kde proběhlo první kolo v požárním sportu. Zúčastnily se čtyři hasičské sbory - Bílá Lhota, Řimice, Hrabí a Hradečná. K občerstvení měli grilované klobásy a točené pivo (v plastových kelímcích) a protože nám pívo moc nechutnalo a zábava bez hudby moc nebyla, odjeli jsme do Hradečné a do večera jsme seděli u zbrojnice a slavili čtvrté (poslední) místo lahvovým pivem a slivovicí. Mimo jiné na soutěži družstev jsme skončili čtvrtí (ze čtyř).

Dne 17.5.2019 v 19.00 hodin konána členská schůze, která byla svolána starostou sboru, aby se hasiči domluvili na blížící se kácení máje. Starosta sboru br. Jaroslav Paták poděkoval za práci dlouholetému členovi sboru br. Jaromíru Kratochvílovi, popřál mu a k jeho životnímu jubileu 80 ti let mu za celý sbor věnoval pamětní medailí a sošku sv. Floriana patrona hasičů. Starosta sboru představil nové členy sboru Michaelu Lexmaulovou a Martina Wágnera, oba byli hlasováním přítomných hasičů jednohlasně přijati ke sboru (tekuté zápisné přinesli oba dva :). Projednáno nadcházející kácení máje. Brigáda před kácením proběhne tradičně v pátek 24.5.2019 v 17.00 hodin u klubovny, kuchání makrel, přípravy a úprava areálu.  Problém jsou probíhající volby do Evropského parlamerntu, nebudeme mít k dispozici klubovnu až do soboty odpoledne. Samotné kácení proběhne v sobotu 25.5.2019 v 16.00 hodin. Občerstvení - makrely vezmou se  3 bedny tj. 60 kg, koupí D. Svozil, klobásy 10 kg + párky pro děti. Pečení makrel a vše kolem zajistí Zd. Bukna s manželkou, Martin Lexmaul, Martin Bukna a Jirka Gottvald ml. Pivo Moravan bere se 10 sudů + 2 sudy kofoly, pro pivo, sety a vajíčko se jede v pátek 24.5. ráno (Zd. Rosenberg, L. Dostál .. a další). Točení piva ve vajíčku zajistí M. Juříček  + další na střídání. Nákup pití, kořalky a dalšího občerstvení zajistí holky. Prodej kořalky a občerstvení v okýnku - bude dořešeno. Nákup chleba, vajíček, cibule na páteční občerstvení na brigádu zajistí J. Sova. Starosta sboru se dotázal zda-li někdo připraví scénku při kácení máje - bohužel bez odezvy. Skácení májky zajistí J. Paták, I. Čulík, D. Svozil a asi Jirka Kratochvíl jako obvykle. Dřevo na ryby je zajištěno již od zimy, klacky na ryby jsou zajištěné. Plakáty zajistí kronikář, včetně vyvěšení v dědině, okolí a vyhlášení rozhlasem na obci. Zajištěna kapela MENHIR z Mohelnice od 18.00 do 00.00 hodin. Po schůzi následovalo občerstvení zajištěné naším jubilantem br. Jaromírem Kratochvílem. 

Letošní kácení máje se stalo oproti těm předešlým trochu výjimečným - opět po letech mohli jsme se radovat z divadelní scénky sehrané při samotném kácení máje. Poslední divadlo konalo se v roce 2012. Dva dny po organizační schůzi 19.5. se konala první zkouška - nácvik divadelní scénky v naší klubovně. Vše si vzala na starost naše členka Pavlína Papajková, roz. Patáková, která zbuntovala místní děti a nacvičila s nimi scénku s písničkou „Jóžin z bážin“. Zkoušky proběhly do kácení máje celkem tři – z toho dvě v klubovně a poslední generální poté u pomníku u májky v pátek 24.5.2019 již v kostýmech a s kulisami, které byly zapůjčené z Měrotína. Premiérová scénka byla odehrána před samotným kácením máje odpoledne 25.5.2019 s velikým úspěchem a účinkující byli odměněni aplausem diváků, kterých sešlo opravdu hodně. Letošní kácení máje se ve všech ohledech povedlo na výbornou a to je dobře - byl to totiž dvacátý ročník májových slavností od jejich obnovení v roce 1999, účast obrovská, počasí výborné, jídla a pití hromady, někteří slavili až do rána. Jen v tom hokeji jsme to projeli - toho dne se totiž odehrál semifinálový zápas mezi ČR a Kanadou na mistrovství světa v Bratislavě a my ho prohráli, nepomohlo ani naše fandění u projektoru v klubovně.

Krátce před samotným kácením máje 20.5.2019 byl kronikářem založen komunikační kanál mezi členy sboru a občany z Hradečné na komunikačním médiu messenger facebook za účelem rychlejšího a hromadného sdílení zpráv a informací.

Dne 8.6.2019 v 18.00 hodin konána členská schůze, zhodnocení proběhnutých májových slavností a kácení máje, připraven sud piva na občerstvení, sezváni všichni hasiči, účast nevalná (na oficiální části schůze : Jaroslav Paták, Jaroslav Sova, Radek Vaňák s manželkou Marií, Milan Révay, Ladislav Dostál, Jaromír Kratochvíl, Petr Procházka ml., Petr Procházka st. s manželkou Renatou, Zdeněk Bukna s manželkou Martou, Kateřina Svozilová, Jirka Gottvald ml.). Hospodář Jaroslav Sova informoval o zisku z májových slavností a stavu úspor. Starosta Jaroslav Paták poděkoval všem hasičům, co se na přípravě, chystání a realizaci májových slavností podíleli.

Dne 28.6.2019 bylo naplánováno malé utajené námětové cvičení. Jednotka SDH se sešla v 19.30 hodin, připravila se, byla spuštěna siréna na zbrojnici, načež jsme vyjeli s hasičským vozidlem se spuštěnou sirénou a majáky dolů do dědiny. Před Ticháčkovým čp. 2 byla stříkačka napojena na vodovodní hydrant a byl proveden zásah jedním útočným B proudem na Procházkovo stavení čp. 6 u příležitosti 50 tých narozenin našeho člena br. Petra Procházky st., který o akci nevěděl, bylo to pro něj překvapení a byl vodou z hadice řádně zkropen. Po zdárné akci jsme u něj na dvorku poseděli a byli občerstveni pivem a slivovicí. Za jednotku se cvičení zúčastnili : Jaroslav Paták, David Svozil, Dušan Lexmaul, Radek Vaňák, Martin Zukal a Jirka Gottvald. Přišli se však podívat i další členové sboru i další zdejší lidé.

Dne 1.7.2019 odpoledne po dvoudenních vedrech přišla do Hradečné, a nejen k nám, veliké bouřky doprovázené kroupami a později i vichřicí. Již ve 14.30 hodin starosta sboru Jaroslav Paták vyhlašuje aktivaci členů naší jednotky pro případ, že by bylo potřeba vyjet na likvidaci škod, což se ukázalo jako prozřetelné. Skutečně v 16.45 hodin se hasiči scházejí a jdou likvidovat následky vichřice do obecního parku hliníku, kde došlo k polámání vzrostlého smrku, borovice, ale též zničení dvou letitých a překrásných smutečních vrb, které vichřice nenávratně polámala a zničila. Ale nejen hasiči, u místa kalamity se schází hasiči i nehasiči, muži, ženy, mladí i staří - snad všichni kdož byli doma, přišli pomoci s úklidem. Spadlé stromy zcela zatarasily silnici a polámaly nový plot u Sovů - Juříčků čp. 24. Krom toho vichřice shodila vzrostlý smrk před Kopřivovým čp. 7, polámala stromy na zahradě u Gallasů čp. 12, zlomila topol u bývalé slepičárny naproti Bořilovým čp. 60, odnesla několik fóliovníků, poškodila střechy u Sovů čp. 20 a Milčických čp. 9, kde uletěly střešní tašky a dále na nájemním domě čp. 39, velké kroupy poničily úrodu a obilné pole těsně před žněmi hlavně pod dědinou. Společnými silami jsme uklidili silnici a spadlé stromy rozřezali, Radek Vaňák vylezl na polámanou vrbu a odřezal ještě velikánskou vztyčenou a nalomenou větev, která hrozila též spadnutím. Pomohli jsme též s vysprávkou střech. Vlivem přívalového deště se valila voda po silnici a způsobila nánosy štěrku a bahna po dědině, zateklo i do klubovny starými shnilými okny.

Dne 9.7.2019 proběhla komorní brigáda několika členů, při níž bylo uklizeno a odvezeno dřevo z kalamity na obecní dvorek vedle bývalé mlékárny, kde ho necháme vyschnout.

Dne 5.9.2019 jsme jeli do Slavětína pro naši požární stříkačku PS-12, jejíž kompletní generálku nám tam prováděl Martin Tyl. Stříkačka již špatně nasávala vodu, takže byla provedena generálka čerpadla včetně chladícího systému a vlastně celé stříkačky. Zakázku kompletně platila obec Bílá Lhota. Stříkačka byla opravdu jak nová. Nutno též připomenout, že v tomto roce byla u požárního vozidla Praga V3S dokončena vnitřní vestavba na uložení požárního materiálu.

Dne 25.10.2019 v 17.30 hodin proběhlo malé námětové cvičení poněvadž náš člen David Svozil slavil čtyřicáté narozeniny. Úspěšně jsme ze zbrojnice roztlačili naši Pragu V3S s vybitou autobaterií, dojeli s ní k požární nádrži pod jejich domem, naše nově zgenerálkovaná stříkačka PS-12 úspěšně chytla na drb, v několika vteřinách natáhla vodu a dotlačila ji třemi hadicemi C zdárně až na místo určení, tedy Svozilům dům jakožto domnělé požářiště. Vodou z řádně špinavé požární nádrže jsme svlažili nejen domek, ale i oslavence Davida. Poté jsme mu popřáli a přijali jeho pozvání k malému občerstvení u něj.

Dne 29.10.2019 vypukla jedna velká příprava na nadcházející rozsvěcování stromečku. Obdobně jako na kácení máje, sezvala naše členka Pavlína Papajková zdejší děti do klubovny, kde s nimi nacvičila šňůru říkanek a vánočních písniček na jejich vystoupení. Zkoušky proběhly 29.10., 6.11., 20.11. a 27.11., dětem to šlo výborně, proto v pátek 29.11.2019 měly generálku. Rozsvěcování stromečku jako tradičně uspořádal kolektiv našich žen pod vedením Kateřiny Svozilové a za pomoci některých členů, letos již čtvrtý ročník. Do začátku v 16.30 hodin všechny uvítal pár slovy starosta sboru, byl rozsvícen stromeček a proběhlo úžasné dětské vystoupení u klubovny, které této akci dodalo úplně jiný rozměr jako v předešlých letech. Dětem byly rozdány drobné dárky, odpálen byl malý ohňostroj a poté se všichni pobavili i občerstvení.

Dne 6.12.2019 v 18.00 hodin konána výborová schůze (účast : Jaroslav Paták, Jaroslav Sova, Radek Vaňák, Antonín Kocián, Jaroslav Lexmaul, Martin Bukna, Jirka Gottvald ml.). Dohodnuto konání výroční hasičské schůze včetně občerstvení, zhotovení pozvánek a hostů, termín výročky - 17.1.2020. Výroční schůze bude po pěti letech opět volební, bude se volit nové vedení sboru, nový starosta sboru jako statutární zástupce i nový výbor sboru. Starosta sboru br. Jaroslav Paták a též hospodář Jaroslav Sova uvedli, že by byli rádi, kdyby vedení sboru už převzali mladí, ale nikdo se k tomu nějak moc nemá. Bylo diskutováno, kdo by co mohl dělat, starosta osloví některé členy. Starosta sboru sdělil dále novinky z okresní schůze, do 31.1.2020 musí být odvedeny členské příspěvky SH ČMS za naše členy. V rámci celé organizace SH ČMS se slučují okrsky do větších celků, bělolhotský okrsek v němž jsme, by se měl sloučit se slavětínským okrskem, v nejbližší době proběhne okrsková schůze. Do zásahového vozidla nám obec zaplatila zakoupení dvou nových autobaterií, u těch starých bylo zjištěno, že jsou již špatné a nejdou ani nabíjet. Řešeny další drobnosti.

V tomto roce do sboru nově přistoupili jako členové Martin Wágner a Michaela Lexmaulová. Slavnostně budou uvedeni do sboru na nadcházející výroční valné hromadě.