Devadesátá léta a nutné změny

25.04.2020 06:06

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

Bouřlivé události ze 17.11.1989 a následná změna politických poměrů v Československu, kde padla vedoucí úloha komunistické strany, se promítly zcela jistě i do fungování dobrovolné požární ochrany. V roce 1991 došlo k ustavení spolku - Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, jako nástupnické organizací a pokračovatele organizací hasičstva, které dříve působily na území Čech, Moravy a Slezska, a právního nástupce Svazu požární ochrany. Základními články sdružení se staly dnes tradiční Sbory dobrovolných hasičů (SDH).

 

Pokud se v této době vrátíme do Hradečné, můžeme vzpomenout, že náš sbor zasahoval u požáru v Měníku a to 17.6.1990, kdy zde došlo k požáru rodinného domu u Táborských. Hořela střecha, pod níž bylo uskladněné seno a vedle v kůlničce brikety. Z toho doutnajícího sena bylo všude strašného kouře a z těch briket zase strašný žár. Seno se shazovalo z pod střechy dolů, ale v tom kouři nebylo vidět, kam kdo šlape. Perličkou bylo to, že poté co naši udělali tu nejhorší práci, před půlnocí je velitel zásahu poslal domů a naše poté vystřídali litovelští hasiči. Naši tím, že zásah ukončili před půlnocí, neměli dalšího dne nárok na volno v zaměstnání, proto se po návratu museli dát do pořádku a ráno jít unavení do práce. Volno místo našich potom měli litovelští hasiči.

uhašení požáru stohu jsme vyjížděli též do Bílé Lhoty.

 

Naše družstvo též mnohokrát zasahovalo při živelné pohromě provozovny Jednoty u Robinsona, kde mnohokrát voda zatopila celou hospodu a areál.

 

Sluší se připomenout, že 8.12.1992 se náš br. František Gottwald dožil úctyhodných 99 let a oslavil svoje narozeniny. Hasiči mu koupili dárkový balíček a poblahopřáli. Bohužel však ještě téhož měsíce 28.12.1992 zemřel a naši hasiči se s ním naposledy rozloučili na jeho pohřbu. Téhož roku z našich řad zemřel i br. Zdeněk Podivinský, jehož hasiči vyprovodili na věčnost 5.12.1992.

V roce 1992 si sbor založil novou vkladní knížku u České spořitelny v Litovli.

 

V roce 1993 sbor uskutečnil propagační námětové cvičení. Během tohoto roku se stav členské základny snížil o 2 osoby, byla uspořádána jedna členská a jedna výborová schůze. K příležitosti výročí osvobození sbor na státní svátek 8.5.1993 uspořádal posezení s táborákem. Někteří bratři se v tomto roce zúčastnili turnaje v kopané v Hrabí.

 

V roce 1994 sbor postihl odchod hned čtyř bratří na věčnost. Bohužel v mladém věku 24 let tragicky při dopravní nehodě ve vozidle zemřel br. Milan Sova, který společně s dalšími mladými soutěžil počátkem osmdesátých let v soutěži Plamen. Hasiči se s ním rozloučili na měrotínském hřbitově 26.2.1994. Ve věku 79 let opustil náš sbor br. Jan Šmoldas a rovněž tohoto roku zemřel též br. Antonín Seifert, jenž byl v letech 1968 - 1978 pokladníkem sboru a který v posledních letech svého života již nežil v Hradečné. Jako rodákovi a dlouholetému hasiči, patří mu naše vzpomínka.

Dalším hasičem, jenž nás navždy opustil, byl tehdejší jednatel sboru br. Bohumír Kratochvíl s nímž se hasiči rozloučili 17.9.1994. Jednatelské povinnosti po něm převzal náš starosta br. Jaroslav Paták, který jednateli br. Bohumíru Kratochvílovi s vyřizováním administrativních záležitostí, zejména vyřizováním korespondence, registrací členů, podáváním čtvrtletních hlášení a dalšími záležitostmi spojenými s jednáním na okresním výboru v Olomouci vypomáhal již předešle.

 

V roce 1995 měl sbor 38 členů, v průběhu roku proběhla jedna členská a jedna výborová schůze. V tomto roce zemřel br. Vratislav Krček ve věku 70 let.

Hasiči 8.5.1995 slavnostně položili věnce k pomníku padlých a pietně vzpomenuli obětí první i druhé světové války k příležitosti 50 tého výročí osvobození republiky.

V tomto roce byla hasiči provedena oprava hasičské zbrojnice, kde byl proveden nový nátěr střechy a opět byla vyčištěna hasičská nádrž. Námětové cvičení bylo provedeno v gruntu č. 12.

 

Za zmínku stojí, že v letech 1994 - 1998 byl náš br. Jaroslav Lexmaul z čp. 5 členem rady obce Bílá Lhota a právě v těchto letech fungoval pod jeho vedením v naší obci vedle hasičského sboru i občanský aktiv, jenž měl 9 členů. Za působení br. Jaroslava Lexmaula se podařilo od obce získat 35.000,- Kč, za které byly provedeny opravy v místní klubovně, zakoupily se nové stropní lustry, záclony, bylo vymalováno, bylo pořízeno asi 20 židlí a též byly na původní konstrukce stolů pořízeny nové desky. Tehdy též byla provedena oprava čekárny pod obcí U Robinsona, která dostala nový nátěr a dále byla vyrobena a do čekárny umístěna nová lavice, jež zde ovšem vydržela jen snad dva měsíce, než ji neznámý nenechavec ukradl.

 

V roce 1996 se členové sboru rozloučili a doprovodili k věčnému odpočinku br. Aloise Grézla, který zemřel 28.1.1996 ve věku 74 let.
 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná

 

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :