Povodně na Litovelsku v roce 1997

24.05.2020 09:05

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

V roce 1997 postihla Českou republiku a hlavně Moravu největší povodeň v tomto století, jež dosud neměla pamětníků. Konkrétně dne 7.7.1997 přišla veliká voda, která zasáhla celé město Litovel mimo náměstí a autobusového nádraží, zatopeny byly přilehlé místní části Víska, Chořelice a též obce Mladeč, část Sobáčova, část Řimic, Moravičany, Mitrovice a další obce. Měla tak velký dopad, že na likvidaci škod byla povolána armáda, konkrétně útvar civilní ochrany z Pardubic, kteří prováděli evakuaci osob ze zatopených oblastí a domů. 

I náš sbor byl povolán k pomoci a likvidaci škod do zatopené oblasti. Jelikož evakuaci prováděla armáda, naši hasiči jen projížděli vodou a lidi převezli jen sporadicky. Po opadnutí vody byli naši hasiči na 3 dny přiděleni na čerpání vody ze zatopených podzemních prostor zemědělského zásobovacího podniku, což jsou dvě veliká sila na ulici Svatoplukova, kde bylo třeba obnovit výrobu krmiv. Po třech dnech byli naši převeleni k podniku Hajdo, kde se též odčerpávaly zatopené skladové a pracovní prostory pod celou budovou. Poté se s čerpáním pokračovalo v mateřské škole a bytovém domě u papírenského podniku a též soukromých domech. Samozřejmou náplní práce bylo po celou dobu především odklízení nánosů bahna a naplaveného nepořádku. Po šesti dnech byli naši ze zásahu odvoláni. V průběhu likvidace škod nám pohonné hmoty dodávali profesionální hasiči. Poté po povodni bylo třeba dát hasičské auto Tatra T-805 do pořádku, vyměnit náplně olejů, demontovat vyčistit a promazat brzdy a podobně. Údržba byla provedena posléze ve zbrojnici, prací se zúčastnilo mnoho hasičů a trvaly asi 5 dní. Zde se též zrodil a později byl realizován nápad na obnovení tradice májových slavností, které se konaly posledně v roce 1949 a jež je po obnovení u nás konána každoročně dodnes. Tato dnes již tradiční veselice stavění a kácení máje byla po obnovení prvně konána v roce 1999, ale o tom až dále. Za účast a pomoc při povodních obdržel náš sbor poděkování tehdejšího starosty obce Oldřicha Balatku.

V naší obci došlo hned k několika požárům, avšak co se týče doby ne tolik vzdálené, k těm největším požárům došlo během dvou let po sobě jdoucích.

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná