rok 2008 - výročí 100 let založení hasičského sboru

28.10.2020 00:02

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

V roce 2008 naše obec slavila 100 let výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Hradečná. Již na předešlé valné hromadě byl schválen program, který se začal realizovat v měsíci únoru, kdy se za mrazu a větru dodělávalo okolí klubovny, tak aby bylo na oslavy vše hotovo a připraveno.  Bylo třeba zabetonovat obrubníky, položit dlažební kostky a zámkovou dlažbu. Postavilo se schodiště, kterému předcházelo vykopání základu, svařovací práce, nátěr a další. Zednických prací na vybudování vstupu do klubovny se ujal především náš bratr Pavel Vogel starší. Dále se podařilo ve spolupráci se správou silnic Olomouckého kraje opravit silnici v okolí klubovny a autobusové zastávky. Za toto se zasloužil náměstek správy silnic p. Pavel Španer a členové našeho sboru Pavel Vogel starší i Pavel Vogel mladší, jako zaměstnanci správy silnic, kteří to domluvili a zařídili.

Oslavy se samozřejmě měly konat v okolí klubovny. Zde se pod klubovnou nacházel malý prostor pro posezení s několika lavicemi. Za silnicí v horní části parku shodou okolností tehdy vlivem povětří spadlo několik stromů. Hasiči je ještě v únoru pořezali a zde vznikl nápad vymýtit i zbylé stromy, které již byly staré a nahnilé. Kácení stromů započalo dne 16.2.2008 a nelíbilo se několika málo místním občanům, kteří hasiče kvůli tomuto hubovali i nahlásili na odbor životního prostředí. Nakonec se však vše po dobrém vyřešilo. Propadlá zem se musela zavézt a srovnat, přičemž ve spolupráci s obecním úřadem a firmou Vápenka Vitoul, kterou zajistil tamní mistr a náš hasič br. Antonín Kocián, bylo navezeno asi 50 tater skrývky a asi 10 tater hlíny. Tato navážka byla realizována zcela zdarma. Velká brigáda, kdy byla asfaltována silnice a prostor před klubovnou a současně navážena skrývka do areálu se konala 23.2.2008. Následovalo srovnání, povrchové úpravy, zasetí trávy a další. Po ukončení zatravnění plochy byl proveden nátěr klubovny a část soklu okolo klubovny, kdy fasádní barvu na klubovnu věnoval darem Roman Lahulek. Následovalo mytí a oprava pomníku padlých z první světové války, očištění a nátěr plotu a podezdívky. Kvalitní barvu na nátěr daroval bývalý člen sboru Vladimír Paták. Nakonec se provedly okolní úpravy. Rovněž bylo třeba dokončit rekonstrukci zbrojnice, která byla doomítána, byl dokončen sokl jak vnitřní, tak i venkovní, zbrojnice byla natřena novou fasádní barvou, bylo opraveno osvětlení a obrubníky a rovněž byla natřena střecha a vrata, kam byly nalepeny nápisy „HASIČSKÝ SBOR HRADEČNÁ“ a „HASIČSKÁ ZBROJNICE“, které byly vyrobeny ve společnosti SIMI u Miroslava Špundu v Myslechovicích. Přípravy na 100 výročí byly náročné a vyčerpávající, pracovalo se do posledních chvil do půlnoci i v nepříznivém počasí. Dne 20.6.2008 konaly se poslední přípravy a kuchání ryb. 

 

Následujícího dne 21.6.2008 začala oslava propagačním námětovým cvičením. Jak známo náš sbor byl založen po velkém požáru v roce 1908, kde shořelo 5 rodinných a hospodářských domů. Právě proto bylo rozhodnuto, že zásah při cvičení bude proveden symbolicky právě na tyto domy, které před 100 lety vyhořely. Zúčastnilo se 6 požárních sborů a 8 družstev. Přesně v 9.00 hodin byl vyhlášen poplach a byla spuštěna siréna. Následně náš sbor vyjel k zásahu a napojil se na požární hydrant u domu br. Ladislava Sovy č. 20 ze kterého bylo vytvořeno dopravní vedení a proveden zásah na dům Milčických č. 9 z levé strany. Poté dojel hasičský sbor z Ješova s technikou A30 a PPS-12, kteří byli posláni k požární nádrži, provedli nasátí vody a vytvořili 100 metrů dopravního vedení směrem dolů vesnicí. Následně přijel sbor z Pateřína s technikou GAZ a PPS-12, napojili se na dopravní vedení Ješova a rozvinuli dalších asi 100 metrů dopravního vedení. Další hasičský sbor z Řimic s technikou A-30 a PPS-12 se napojil na dopravní vedení Pateřína, čímž dosáhl pravého boku zasažených budov. Těmito sbory byla provedena dodávka vody a hasiči z Řimic začali hasit dům Radka Vaňáka č. 34 a Stanislava Šmoldase č. 10. Poté přijeli hasiči z Měrotína s technikou A-30 a PPS-12, kteří vytvořili z nádrže druhé dopravní vedení, na nějž se dále napojili hasiči z Hrabí a též z Vísky, kteří dojeli následně, čímž bylo druhé vedení dokončeno. Mezitím dojela hasičská cisterna z Bílé Lhoty, která udělala zásah dělem na dům Jaroslava Sovu č. 20 a Stanislava Šmoldase č. 10 z přední strany. Historickým traktorem Svobodka s historickou stříkačkou dojeli též hasiči „veteráni“ z Měrotína, kteří se napojili na druhé dopravní vedení. Původně bylo přislíbeno, že dojede i plošina profesionálních hasičů z Olomouce, která se postaví na cestu k domu Radka Milčického, napojí se na něj náš sbor a bude hasit z výšky. Plošina s dosahem 36 metrů však nedojela, neboť náčelník strojní služby mjr. Partsch odjel na dovolenou a plošině neměl kdo podepsat výjezd. Toto cvičení mělo propagační charakter. Po cvičení byl proveden nástup všech jednotek, vyhodnocení celého cvičení a následovalo občerstvení.

Ve 14.00 hodin se konala slavnostní schůze, kde byla shrnuta činnost našeho sboru za celých 100 let a byli vyznamenáni zasloužilí členové sboru. Návrh na vyznamenání dal výbor našeho sboru, projednával se každý člen, přičemž bylo podáno mnoho návrhů, avšak všichni navržení hasiči toto vyznamenání nedostali. Obdobných výročí tohoto roku bylo hodně, vyznamenání nestačila a tak bohužel někteří, kteří by si ho zasloužili, jej nedostali. Napraveno tomu bylo v průběhu dalších dvou let. Schválená vyznamenání předal starosta Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska br. Luděk Sykora, člen krajského výboru br. Milan Parč, který vyzvedl práci sboru a popřál hasičům do dalších let mnoho zdaru a úspěchů. Předání ocenění a oslav se dále zúčastnili člen okresního výboru br. Josef Satora z Měrotína a starostka obce Alena Sedlářová. Vyznamenáni byli za příkladnou práci bratři Antonín Kocián, Zdeněk Bukna, Jaroslav Lexmaul č. 5 a Pavel Vogel st. Dále medaile sv. Floriana byla udělena Jaroslavu Patákovi, Jaromíru Kratochvílovi, Aloisi Lexmaulovi. Medaili za mimořádné zásluhy obdržel bývalý velitel Ladislav Dostál st. a medaili za mládež jeho syn Ladislav Dostál ml.. Medailí za zásluhy byli honorováni Radek Vaňák a Petr Procházka, diplom sv. Floriana obdrželi Jaroslav Sova a Jan Procházka. A konečně čestné uznání OSH dostali bratři Zdeněk Rosenberg, David Svozil, Martin Lexmaul, Zdeněk Havlíček, Martin Bukna, Martin Zukal, Vít Kopřiva a Pavel Vogel ml.

V rámci oslav se téhož dne v 16.00 hodin uspořádal v doprovodu dechové hudby průvod od klubovny k pomníku padlých, kde byl za státní hymny položen věnec na památku obětem 1. světové války. Zde též následoval projev starosty našeho hasičského sboru br. Jaroslava Patáka, ve kterém připomněl pietní vzpomínku na zemřelé hasiče a oběti 1. světové války, zdůraznil nutnost založení sboru a vyslovil naději, že sbor bude nadále plnit poslání, ke kterému byl založen. Poté se průvod přesunul do areálu před klubovnu a následovala lidová veselice.

V neděli druhého dne po oslavách jeli hasiči hasičským autem Praga-V3S na mši, která byla odsloužena za oběti první světové války, padlé a zemřelé hasiče. Všichni, kteří jsou na pomníku padlých, byli činnými hasiči. Pan farář Metoděj Radomír Hofman posvětil v měrotínském kostele sv. Martina při mši náš prapor a poté po mši i naše hasičské auto. Poté se jelo ke hřbitovu, kde byla uctěna památka u hrobu Jaroslava Sovy a dalších zemřelých hasičů. Následně se hasiči vrátili domů, kde u klubovny i tohoto celého dne pokračovaly oslavy. 

 

Nutno však zmínit, že mezi přípravami na tyto velké oslavy bylo provedeno ještě tradiční květnové stavění a kácení máje. Oslavy založení sboru spojené se sjezdem rodáků byly velice kladně hodnoceny, o čemž svědčilo mnoho děkovných dopisů doručených na adresu našeho sboru. Rodák z obce p. Josef Horák poslal na konto finanční dar 500,- Kč a děkovný dopis, starosta sboru dále obdržel mnoho osobních poděkování. Velký dík patří též všem sponzorům za ceny do tomboly, kterých se sešlo opravdu spousta. Obecnímu úřadu Bílá Lhota patří dík za cenu do tomboly, finanční a jinou pomoc.

 

Na výroční valné hromadě okrsku Bílá Lhota konané 26.1.2008, jehož se zúčastnili též naši zástupci, byl pro nečinnost odvolán okrskový hospodář br. Bořivoj Vaněk z Pateřína, načež byl volbou zvolen novým pokladníkem okrsku místostarosta našeho sboru br. Antonín Kocián, který tuto funkci v rámci okrsku zastává dodnes. Bratr Antonín Kocián je členem našeho sboru od roku 1981, kdy se do obce přiženil. Zajímavostí je, že na stejné schůzi odstoupil mnohaletý starosta okrsku br. Jiří Mutl a byl zvolen nový starosta br. Jaroslav Žitný z Řimic, jenž je současně profesionálním výjezdovým hasičem u Hasičského záchranného sboru v Olomouci.

V pohárové soutěži „Memoriálu Josefa Vitoula“ v Měrotíně dne 14.6.2008 jsme skončili na 15. místě. Dne 17.5.2008 se naše jednotka zúčastnila 1. kola soutěže hasičských družstev v Řimicích.

V tomto roce byly obnoveny některým hasičům stejnokroje, byly pořízeny 4 nové komplety vycházkového stejnokroje pro bratry Petra Procházku, Radka Vaňáka, Davida Svozila a Pavla Vogela ml. Dále byl pořízen jeden pracovní stejnokroj.

V roce 2008 byly též zakoupeny ochranné sítě na hřiště.

Ke dni 31.12.2008 čítal sbor 48 členů, během roku se odstěhoval a vystoupil br. Radek Kaplan a nově byl přijat br. Aleš Bořil.

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná