rok 2009 - dva menší požáry v Hradečné

28.10.2020 00:14

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

V roce 2009 byla pro lepší start hasičského vozidla Praga-V3S zejména v extrémním zimním počasí byla navíc zakoupena horkovzdušná pistole. Bylo též zakoupeno 5 ks nových vycházkových stejnokrojů od výstrojní společnosti Efpri s.r.o. v Příkazích pro bratry Martina Zukala, Jaroslava Patáka, Víta Kopřivu, Aleše Bořila a Dušana Lexmaula. Hasičský sbor obdržel od Obecního úřadu Bílá Lhota zřizovací listinu „jednotky SDH“, která oficiálně dle nových předpisů opravňuje náš sbor k vykonávání hasičské a záchranné činnosti.

V tomto roce v červnu byla pro sbor pořízena náhradní hasičská stříkačka PS-8, kterou jsme koupili od hasičského sboru z Měrotína. Zde je nutno dodat, že náš sbor má v současné době dvě stříkačky, hlavní PS-12, kterou sbor obdržel v roce 1982 za účast na povodních a tuto náhradní PS-8 zakoupenou v roce 2009. Z předešlých dvou stříkaček PS-8, které jsme získali v roce 1980, byla jedna prodána a druhá rozebrána na náhradní díly pro okrsek.

 

V roce 2009 došlo v obci k zahoření sazí v nevyčištěném komíně u Kocurů v čp. 56, o čemž naši hasiči ani nebyli vyrozuměni. Když starosta sboru viděl cizí hasičské auto jet na horní konec, šel se tam podívat, ale tam mu již hasiči sdělili, že požár je uhašen a že není třeba dalšího zásahu. Na místě byli profesionální hasiči z Litovle a dobrovolní hasiči z Bílé Lhoty. Hořely jen saze uvnitř komína, požár se mimo komín nerozšířil, pouze praskl a zakouřil vnitřní prostory domu. Hasiči z Bílé Lhoty tehdy říkali, že komín nebyl čištěn snad několik let, byla v něm jen úzká štěrbina, kterou již ani nemohl kouř odcházet.

 

V dubnu 2009 byl uspořádán sběr železa.

V měsíci květnu 2009 proběhlo okrskové hasičské cvičení a v červnu bylo uskutečněno prověřovací námětové cvičení v naší obci, při kterém naši hasiči z hydrantu udělali zásah na rodinný dům čp. 6 u Procházků, neboť náš bratr Petr Procházka slavil 40 let.

 

Dne 25.7.2009 došlo v Hradečné k požáru a to ve sklepě domu čp. 34 u velitele našeho sboru br. Radka Vaňáka, kde se u kamen vznítily uložené piliny. Na místo byli přivoláni profesionální hasiči z Litovle a dále dobrovolné sbory Loštice, Bouzov a Bílá Lhota. Zúčastnila se též jednotka našeho sboru a dojeli i další dobrovolné sbory. Požár pilin byl uhašen pomocí vysokotlakého proudu, prostory byly následně odvětrány a piliny vynošeny z objektu ven. Větší škoda nevznikla, dům byl pouze zakouřen. Naši hasiči provedli následnou dohlídku.

 

V květnu se konaly tradiční májové slavnosti spojené se sjezdem rodáků. Postavení máje proběhlo ve čtvrtek 30.4.2009, kácení v sobotu 30.5.2009. Po tradičním ochotnickém pohádkovém divadle se všichni odebrali ke klubovně, kde následovala lidová veselice. V tomto roce se podařilo vyřídit dotaci z grantového programu v rámci projektu „živé akce na Moravské cestě“ od  občanského sdružení „Moravská cesta o.s.“ a to na pořádání kácení máje se sjezdem rodáků. Sbor přispěl na dotaci spoluúčastí. Vše vyřídil br. Antonín Kocián ve spolupráci s ochotnou starostkou obce pí. Alenou Sedlářovou. V rámci příprav na májové akce nechal sbor právě z dotací zhotovit taneční parket a rovněž byly pořízeny konzoly na stoly a lavice ke klubovně, jejichž výroba byla dokončena následujícího roku.

V srpnu dne 8.8.2009 se v areálu u klubovny uskutečnil karneval, kde se pobavili jak naši občané, tak i ti ze sousedních vesnic. Karneval měl také veliký úspěch.

Dne 24.1.2009 se naši zástupci zúčastnili výroční valné hromady okrsku Bílá Lhota.

Ke dni 31.12.2009 čítal sbor celkem 47 členů, byli přijati 4 noví členové, mezi jimi i Lukáš Dvořák. V roce 2009 náš sbor ve věku 75 let opustil zasloužilý hasič a člen sboru br. Alois Lexmaul, s nímž se hasiči rozloučili 29.12.2009 na měrotínském hřbitově.

 

 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :