rok 2012 - poslední divadelní vystoupení br. Jaromíra Kratochvíla

28.10.2020 00:27

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

Dne 12.1.2012 konala se výroční valná hromada našeho sboru, na které obdržel velitel br. Radek Vaňák medaili za příkladnou práci. Dne 26.2.2012 se naši zástupci zúčastnili výroční valné hromady okrsku Bílá Lhota.

Během roku 2012 byla provedena běžná údržba požárního vozidla včetně drobných oprav, vozidlo též ve stanoveném termínu prošlou státní technickou kontrolou. Obecním úřadem byly zakoupeny dvě pneumatiky na přední nápravu hasičského vozidla.


Již od samého začátku roku 2012 hasiči intenzivně započali s pokračováním rekonstrukce obecního hřiště. V dubnu byly vykáceny topoly, které lemovaly spodní hranici hřiště. Na plochu byla dovezena navážka a hlína a poté byla celá plocha kultivována za účelem vysbírání kamenů. Hřiště se mnohokráte ručně hrabalo, sbíralo se kamení a nakonec byla plocha oseta trávním semenem. Navážka v zadní části hřiště byla též zkulturněna a byla oseta sazenicemi smrku. Na přední část, kde byl plánován tenisový kurt, byl navezen na navážku makadam a celý prostor byl postupně upraven a zhutněn. V květnu se hřiště kropilo z hydrantu, aby tráva pěkně rostla. V červnu byly zabetonovány obrubníky na tenisové části hřiště, kolem byla navezena nová hlína, byly zde prováděny úpravy terénu a konečně se už poprvé začala sekat tráva na novém hřišti. Kolem hřiště byly za pomoci pracovníků a vrtné soupravy Vápenky Vitoul vyvrtány otvory, celkem asi 50 děr, kam byly zabetonovány trubky na oplocení hřiště. Na pracích kolem hřiště bylo odpracováno mnoho brigádnických hodin a pracovalo se intenzivně. Ještě v prosinci, když bylo nasněženo, se na budoucím tenisovém kurtu navážel a rozhrnoval šedý písek, plocha se hutnila a srovnávala, aby si zde hasiči v zimě mohli zřídit kluziště. Díky patří všem zúčastněným hasičům, jejich ženám i ostatním občanům za vyčerpávající práci. Veliký dík patří zejména br. Petru Procházkovi, který se stal hlavním tahounem a organizátorem celé této akce. Poděkování patří též br. Radku Vaňákovi, br. Davidu Svozilovi a opět br. Petru Procházkovi za nezištné poskytnutí vlastních prostředků a soukromé techniky. Do rekonstrukce obecního hřiště hasičský sbor investoval vlastní nemalé finance.

 

V březnu 12.3.2012 bylo provedeno námětové cvičení v Hradečné na dům čp. 34, kde byla prověřena bojeschopnost zásahového družstva a připravenost techniky. Zásah byl proveden dvěma útočnými proudy z hydrantu. Náš velitel br. Radek Vaňák zrovna slavil svoje 40té narozeniny.

V tomto roce v červnu (12.6.2012) v naší obci proběhlo okrskové námětové cvičení, při kterém byl proveden zásah na fiktivní požár na louce na vrchním konci nad Šmoldasovými čp. 51. Na louce bylo zapáleno seno a staré dřevo a obecním úřadem byl vyhlášen poplach. Po vyhlášení poplachu naše jednotka ihned udělala zásah na požár z hydrantu u domu čp. 43 Gottvaldových. Po příjezdu hasičských jednotek dalších sborů a to z Měrotína, Pateřína a Hrabí bylo jimi vytvořeno dopravní vedení z požární nádrže až k požářišti a útok třemi proudy. Sbor z Řimic se po příjezdu napojil na náš sbor a vytvořil druhý proud z hydrantu. Ještě dojela i cisterna z Bílé Lhoty a tato udělala zásah přímo na požár. Voda byla na požářiště úspěšně dopravena za účasti šesti hasičských sborů našeho okrsku a též sousedního sboru z Měrotína. Po ukončení bylo proběhnuté námětové cvičení zhodnoceno a pro zúčastněné hasičské sbory bylo připraveno občerstvení u místní klubovny. 

V květnu 19.5.2012 se zásahové družstvo zúčastnilo prvního kola soutěže požárních družstev v Řimicích, kde obsadilo 3. místo.

Velitel sboru br. Radek Vaňák a jeho zástupce br. Ondřej Bálek absolvovali v roce 2012 kurz velitelů, kde složili zkoušku a získali dekret velitele zásahu. Strojník br. Vít Kopřiva a br. Petr Procházka ml. absolvovali kurz strojníků, kde též složili zkoušku a získali dekret strojníka. Právě v tomto roce byl br. Vít Kopřiva ustaven strojníkem po br. Pavlu Vogelovi ml. Strojníkem byl br. Pavel Vogel ml. oficiálně od roku 2010, tedy po dva roky. Ještě předtím do roku 1972 byl strojníkem br. Jaroslav Sova ml. z č. 20 a poté po něm od roku 1972 starosta sboru br. Jaroslav Paták, který povinnosti strojníka vykonává dodnes a společně s br. Vítem Kopřivou se věnuje údržbě a opravám našeho hasičského vozidla.

V březnu 10.3.2012 byla pořádána oslava Mezinárodního dne žen v prostoru areálu U Robinsona, k poslechu a tanci hrála kapela Happy End. Začátek akce byl v 16.00 hodin, vstupné pro muže 50,- Kč, pro ženy zdarma. Součástí příprav byla opět brigáda na zvelebení životního prostředí v lokalitě lomu Brodka a okolí Robinsona.

 

V tradičních termínech v květnu byly pořádány akce stavění a kácení máje zakončené lidovou veselicí. Stavění máje bylo uskutečněno dne 26.4.2012 a kácení se konalo v sobotu 26.5.2012. Bohužel v tomto roce to bylo naposledy, co bylo před slavnostním kácením máje odehráno veselé a úsměvné představení, jež od roku 1999 připravoval zejména br. Jaromír Kratochvíl. Představení sám vymyslel, připravil scénář, nachystal kostýmy a též kulisy a rekvizity, s jejichž výrobou mu pomáhal br. Ladislav Havlíček. U Kratochvílů na č. 15 poté br. Jaromír Kratochvíl zejména se svou rodinou a to syny, ale hlavně vnoučaty Tomášem, Davidem, Lukášem, Martinem, Jirkou a Luckou, ale i dalšími lidmi z vesnice, nacvičoval dané představení, aby bylo co nejlepší. Obsah a téma byl pro vesnici vždy překvapením až do jeho uvedení. Postupně tak byla během těchto let odehrána veselá představení : 1999 - Tulák, 2000 - Cesta lesem, 2001 - Vodník, 2002 - Krakonoš, 2003 - Indiáni, 2004 - Praotec Čech, 2005 - Parodie na písničky, 2006 - Perníková chaloupka, 2007 - Pat a Mat, 2008 - Holič Chlupodravec, 2009 - Budulínek, 2010 - Sportovní den, 2011 - Křemílek a Vochomůrka a v roce 2012 Hradečská kapela „Hradečanka“. V dalším roce 2013 bylo připravováno pohádkové představení „Králíci z klobouku“, ale bohužel již odehráno nebylo a tím byla tradice nenávratně přerušena. Vnoučata u Kratochvílů vyrostla a jiné děti z vesnice, kterých bylo do představení třeba, se do akce nezapojily, což byla velká škoda. Za tato léta patří našemu ochotníkovi br. Jaromíru Kratochvílovi i hercům velký dík a úcta.

 

Dne 4.8.2012 pořádán karneval pod názvem „Večerní posezení pod lipou“ za tónu kapely Happy End, který se stejně jako předešlé akce vydařil. Stejně jako v loňském roce hasiči již v lednu pálili svoji slivovici z ovoce pořízeného v předešlém roce, vypálilo se 61 litrů.

Ke dni 31.12.2012 čítal sbor 52 členů, během roku 2012 byl přijat nový člen a to Vasil Valtschev, občan bulharského původu s bydlištěm ve Vídni. Od jara roku 2011 byl na pracovní misi v Litovli v Papcelu a bydlení si našel u nás v Hradečné v nájmu na čp. 39. Byl nadšen činností našich hasičů, proto projevil zájem do sboru vstoupit. Hasičských akcí se nezúčastňoval, zakoupil si vlastní slavnostní hasičskou uniformu a přispěl nám finančně. V roce 2014 přispěl hasičům na opravu pomníku a rovněž vložil sponzorský dar do naší pokladny. Jeho pracovní mise skončila v roce 2014 a i když se odstěhoval zpátky do Vídně, předplatil si členské známky a zůstal členem sboru. Před odjezdem se rozloučil oslavou v klubovně 5.12.2014, když po vesnici zrovna procházeli Mikuláš, Anděl a Čert, kterým Vasil věnoval další částku na opravu jejich kostýmů.

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná