rok 2014 - oprava pomníku padlým pomocí sbírky mezi občany - hasiči

28.10.2020 00:45

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

Dne 10.1.2014 konala se výroční valná hromada hasičského sboru. Na schůzi obdržel br. Petr Procházka medaili za zásluhy a bři. David Svozil a Zdeněk Rosenberg medaile za příkladnou práci.

V roce 2014 byla na hasičském vozidle provedena běžná údržba včetně dotažení hlav, přetěsnění vahadel, výměna a seřízení trysek a konzervace laku. Vozidlo prošlo technickou kontrolou ve stanoveném termínu. Údržba provedena i u stříkačky.

 

V měsíci březnu 8.3.2014 uspořádaly ženy našich hasičů dětský maškarní bál v areálu U Robinsona s večerním posezením pro dospělé, který se velice vydařil. V měsíci květnu 2014 jsme uspořádali 30.4.2014 již tradičně stavění a poté i 31.5.2014 kácení máje. Obě akce se vydařily.

Dne 18.5.2014 konala se okrsková soutěž požárních družstev v Řimicích, jíž se za naše družstvo zúčastnili br. Jaroslav Paták, Kopřiva Vít, Radek Vaňák, Petr Procházka ml., Ondřej Bálek, David Svozil a Lexmaul Dušan. Naši hasiči účast na soutěži však začali řešit dost pozdě, členové na soutěž se sháněli až dopoledne před soutěží a možná proto skončili též na posledním místě. Soutěže se zúčastnily jednotky sborů okrsku a též družstvo veteránů.

 

Co se týče rekultivace našeho hřiště, bylo v ní samozřejmě pokračováno. Již předešle bylo dohodnuto vystavění přístřešku, proto po dohodě s obecním úřadem v Bílé Lhotě, hasiči hned v zimě 5.1.2014 vyrazili do obecního lesa, kde byly nakáceny potřebné stromy na altán. Dřevo bylo dodáno na pilu Knebl do Sobáčova, kde nám jej nařezali na potřebné trámy. Mezitím v dubnu byly dosazeny další stromečky v areálu hřiště. Dne 3.5.2014 se konala brigáda, bylo to v sobotu po stavění máje. Byla rozvezena velká hromada šedého písku na chystaný tenisový kurt, kde se písek rozhraboval a stahoval latí do roviny. Na již stojící a zabetonované tyče se připevňovaly lanka na ochranné sítě. V dalších dnech následovalo kropení srovnané pískové plochy na tenisovém kurtu, urovnání, uválení a zhutnění válcem, proběhlo též připevnění a natažení sítí po obou stranách hřiště. Po připravení a nařezání dřeva dne 23.5.2014 se započalo s výstavbou altánku. Jak dřevo, tak i finanční prostředky na výstavbu poskytl obecní úřad v Bílé Lhotě. Tesařské a pokryvačské práce na pergole kompletně zajistit náš velitel br. Radek Vaňák, který jest tesařem. Doma celou střechu pergoly nejdříve na nečisto postavil u něj na dvoře, poté rozebral a převezl na hřiště. Na výstavbě se s bratrem Radkem Vaňákem podílel i Lukáš Podivinský. Po vystavění pergoly, byla zalaťována a proveden její nátěr. Další práce byly dělány až na podzim a to 16.11.2014, kdy byly provedeny klempířské práce, připevněny okapy. Hned dalšího dne v pondělí a současně státní svátek byla konána malá brigáda, nosily se tašky k pergole, které byly týden předtím přivezeny a uloženy na okraji hřiště pod svahem. Dalšího dne 18.11.2015 v úterý se konala krátká brigáda, bylo chystáno na krytí střechy a dodělávány okapy. Ovšem kolem 11.00 hodin počalo pršet a tak se s prací skončilo. Dále 20.11.2014 ve čtvrtek byla celodenní brigáda, taškami se kryla střecha a co se tohoto dne nestihlo, dokončovalo se v sobotu 22.11.2014 celý den, kdy se vše dodělalo a též se sundalo dřevěné lešení. Ještě tohoto dne se odpoledne ochladilo a přišla zima. Poděkování patří zejména našemu veliteli br. Radku Vaňákovi a br. Petru Procházkovi a též dalším, kteří se zapojili do této akce.

 


Oprava pomníku padlým a kladení věnců k 90. výročí výstavby pomníku

V roce 2014 tomu bylo 90 let od vzniku a výstavby pomníku padlým v 1. světové válce, proto bylo v rámci sboru dohodnuto, že pomník, ale i kříž by si zasloužili opravu. Na financování opravy byla pod záštitou našeho hasičského sboru uskutečněna sbírka mezi občany v obci, při které se vybralo celkem 29.730,- Kč, což je veliká částka a původně se s takovou výši vůbec nepočítalo. O uspořádání sbírky se zejména staral br. Jaroslav Lexmaul č. 5. Navíc se ještě ke sbírce podařilo sehnat sponzorský dar 3.200,- Kč, celkem se tedy podařilo sehnat částku 32.930,- Kč. Předpokládaná suma za celkovou opravu měla být do 30.000,- Kč, ovšem oproti tomu se cena v průběhu prací navýšila na 33.000,- Kč. Oprava samotného památníku stála 26.000,- Kč a oprava kříže 7.000,- Kč. Platil se defacto jen materiál a práci nám kameník p. Emil Muller z Ludmírova věnoval sponzorským darem

Pomník byl vyčištěn vysokotlakým strojem, vydrolená místa byla vyplněna, kamenný podstavec vyspárován, provedena hydrofobizace, provedeny nutné opravy, navrácena soše zpět upadlá ruka a obnoveny nápisy a jména zemřelých a padlých. Rovněž byla na přání hasičů vyrobena pamětní deska, která musela být odstraněna za protektorátu s nápisem : „Smrtí – utrpením svobodu jste dali Vlasti do vínku, nuž  vděčnou zato trvalou svoji vzpomínku, věnují Vám občané hasiči“. Cena se navýšila o 3.000,- Kč na opravě kříže, u kterého se plánovalo jen umytí a zakonzervování. Při čistění vysokotlakým strojem ovšem bylo zjištěno, že středová část kolem srdce je vydrolená a změklá a tak bylo třeba toto poškození upravit a sanovat. Proto nad plánované práce došlo i vyplnění těchto vydrolených míst a k hydrofobizaci, stejně jako u vedlejšího pomníku. U pomníku povalující se pískovcové „šištice“ byly položeny na pomník a třetí byla jako poslední fragment z kaple umístěna před kříž a opatřena pamětní tabulkou k upomínku zbourané kaple. Bohužel došlo k záměně patrona kaple, jíž byla Panna Marie, nikoliv na desce uvedený sv. Florián. Kameník na opravy dal záruku 40-50 let. Při opravách byl zjištěn ještě další problém a to, že kříž má špatný základ, neboť stojí jen na pískovcových deskách, které sice byly očištěny, ale bude jej třeba podbetonovat. Při sbírce se prvně většina lidí ptala, kolik přispěla na opravu obec, ale na památníku je jasně napsáno, že pomník nechali vystavět občané - hasiči, takže i tuto opravu si občané zaplatili sami bez nějaké peněžní intervence obce. Práce na opravě pomníku započaly na jaře a měly být ukončeny do kácení máje, kdy bylo v plánu k opravenému pomníku položit věnce. Na jedné straně kameník p. Emil Muller z Ludmírova práce do tohoto termínu nestihl a na druhé straně se objevil názor, že by pietní akce jako je položení věnců k pomníku padlým neměla být konána současně s májovými slavnostmi. Hasiči se proto rozhodli položení věnců odložit.

Tato pietní akce výročí 90ti let od výstavby pomníku padlým v 1. světové válce byla uspořádána až 5.7.2014, kdy již byly opravy pomníku s křížem hotovy. Událost tohoto dne započala slavnostním průvodem, který vyšel v 16.00 hodin od místní klubovny. V čele průvodu praporečníci v pracovních stejnokrojích – br. Lukáš Dvořák a br. Petr Procházka ml., poté za nimi br. Pavel Vogel ml. a br. Zdeněk Rosenberg nesoucí věnce a dále další bratři hasiči Ivo Čulík, velitel Radek Vaňák, Vít Kopřiva, Petr Procházka st., David Svozil a starosta Jaroslav Paták ve slavnostních stejnokrojích s dalšími hasiči a obyvateli v závěsu. Po příchodu k pomníku byly položeny věnce a byla hrána státní hymna. S proslovem k výročí vystoupil nejdříve starosta br. Jaroslav Paták a poté k opravě pomníku a sbírce na pomník též br. Jaroslav Lexmaul. Přišli se podívat a zúčastnit se též místní občané. Poté se průvodem všichni odebrali ke klubovně, kde následovalo neformální posezení s občerstvením.

 

Zásahová jednotka absolvovala námětové cvičení v obci a dále dne 13.9.2014 okrskové námětové cvičení v Pateříně, které mělo prověřovací charakter a zúčastnily se ho 4 zásahové jednotky. Na horním konci nad Pateřínem byl založen cvičný požár, který v první fázi začala hasit místní jednotka vedením z požárního hydrantu umístěnému naproti čp. 2 u Dolákových. Postupně se sjely další jednotky, které vytvořily dopravní vedení od místní hasičské nádrže u bývalého koupaliště až nahoru k požářišti. Naše jednotka byla jako první přímo u požární nádrže, odkud začala tvořit vedení pro další jednotky. Vodu jsme měli dávno nasátou, ale dlouho jsme čekali na další jednotky, než se voda dostala k požáru.

V roce 2014 náš sbor přispěl finančním příspěvkem na prapor okresního sdružení hasičů Olomouc, za což jsme dostali pamětní stuhu, kterou dostaly všechny sbory, jež přispěly. Z celého okresu to bylo jen 40 sborů. Žehnání praporu OSH u příležitosti 150. výročí založení prvního hasičského sboru, tedy založení dobrovolného hasičstva v Čechách a na Moravě, se konalo 13.9.2014 na Horním náměstí v Olomouci.

Kontrolní a revizní rada v roce 2014 pracovala ve složení br. Jaroslav Lexmaul, br. Jan Procházka a br. Zdeněk Rosenberg. Sešla se dvakrát během roku, provedla dvakrát kontrolní činnost a revizi pokladny. 

Ke konci roku 2014 čítal sbor 50 členů. V červnu roku 2014 sbor opustil náš br. František Šmoldas, někdejší předseda sboru v letech 1983 - 1987. Poslední rozloučení s ním, konalo se dne 27.6.2014 ve smuteční síni na městském hřbitově v Litovli. Naši hasiči přijeli hasičským vozidlem PV3S a zemřelému bratrovi stáli ve vycházkových uniformách čestnou stráž u rakve po dobu obřadu. Přišlo se s ním rozloučit hodně lidí. Bratr František Šmoldas pracoval u ČSAD, poté na Vápence Vitoul, od 43 let byl v invalidním důchodu.

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná