Změny ve vedení sboru

18.03.2020 06:05

 

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

Ve druhé polovině osmdesátých let požárníci opět plánovali uspořádání dětského sportovního dne. Místní národní výbor však předtím povolil místní hřiště použít jako skládku navážky a zeminy při výstavbě místní obecní asfaltové cesty a hřiště dosud nebylo neuklizeno. Požárníci proto požadovali, aby poslanci zvolení za Hradečnou zajistili na MNV uklizení hřiště, tak jak již bylo dříve dohodnuto, aby zde mohla být akce konána. Debata o požadavku na uklizení hřiště se nakonec vyhrotila, když do ní vstoupil tehdejší politicko výchovný referent, který části výboru sboru vyhrožoval, že je nahlásí na MNV pro pobuřování veřejnosti. Vedení sboru se nikdo nezastal, všichni mlčeli a vše došlo až tak daleko, že místopředseda sboru br. Ladislav Havlíček z funkce odstoupil. Předseda sboru br. František Šmoldas v důsledku sporu svoji funkci přestal vykonávat, načež některé jeho administrativní povinnosti zastával tehdejší velitel br. Jaroslav Paták a muselo být zvoleno nové vedení. Předsedou byl br.  František Šmoldas oficiálně v letech 1983 – 1987. Co se týče hřiště, to se nakonec stejně uklidilo a sportovní den byl 29.8.1987 konán. Současně se u klubovny pekly ryby. Výdělek z akce činil 753,- Kč.

V roce 1987 tak na výroční schůzi byl na nového předsedu navržen a též jím zvolen br. Jiří Vogel z č. 47, tehdejší předseda SSM. Svoji funkci a povinnosti předsedy však nikdy nevykonával, proto byl vzápětí předsedou zvolen opět br. Jaroslav Paták.

 

V dubnu (23.4.) 1988 se naše družstvo zúčastnilo námětového cvičení v Měníku a v červnu (4.6.) ve Hvozdečku.

V roce 1988 požárníci s dárkovým balíčkem popřáli k diamantové svatbě manželům Adolfu a Ludmile Dostálovým. Bohužel již dalšího roku dne 23.9.1989 se sbor v měrotínském kostele s br. Adolfem Dostálem rozloučil naposledy. Tento pokladník sboru, jenž svoji funkci vykonával od roku 1939 do roku 1968, zemřel ve věku 86 let. Téhož roku v září 1989 zemřel i další požárník a to br. Jan Vogel z č. 33 ve věku 73 let.

V červenci v roce 1988 se v Hradečné konalo velké požární cvičení a oslavy ku příležitosti 80. let založení sboru. Zúčastnilo se 7 požárních sborů našeho okrsku a ještě sbor z Měrotína. Přijeli též vojáci s technikou. Součástí byly i oslavy, občerstvení, večer bylo posezení u táboráku a na hřišti byla zapálena veliká vatra. Původně tohoto roku chtěli požárníci pořádat rodácký sjezd, ale od tohoto nakonec bylo upuštěno.

V září (30.9.) 1989 měli naši požárníci brigádu, při které se čistila požární nádrž na návsi. Nádrž původně začali čistit mladí br. Radek Vaňák, br. Milan Kanasz a br. Martin Lexmaul, když neckami začali vyndavat z nádrže bahno. Starší hasiči se ale rychle k nápadu přidali. Voda byla odčerpána z nádrže ven, část řídkého bahna byla odčerpávána fekálním vozem se kterým jezdil br. Jaroslav Lexmaul z čp. 17. Poté byl z bělolhotského družstva přistaven nakladač Poclain, kterým se bahno nabíralo a nakládalo na vlečku za traktor. Zbytky bahna, ke kterým se nakladač nedostal, se zhrabovadly a lopatami hrabalo k hornímu břehu, odkud se nabíralo ručně do lžíce nakladače. Při odvážení tohoto bahna došlo k tomu, že při zhoupnutí se traktoru vychrstlo na fasádu domu Aiglových čp. 18.

Ke konci roku k 31.12.1989 měl sbor nastřádánu pokladní hotovost 1.075,- Kčs, dále uloženo na vkladní knížce 803,- Kčs a dále vklad na bankovním účtu u České spořitelny 4.670,- Kčs.

V následujících téměř deseti letech činnost hasičstva v obci na poli kulturním více méně utichla a nebyly pořádány žádné akce, jež by přinesly příjem do pokladny sboru a které by přinesly ruch do obce.

.. níže uvedený článek je součástí kroniky Sboru dobrovolných hasičů Hradečná :

 

 

 

 

 

zdroj :
Kronika Sboru dobrovolných hasičů Hradečná