Svatý obrázek u lesa nad Hradečnou

19.07.2020 13:05

 

Kde u nás v lese nad Hradečnou stojí svatý obrázek, to ví patrně všichni našinci. Ale víte někdo, proč v oněch místech obrázek vůbec stojí, kdo jej tam umístil, kdy a proč ?

Letos v červenci se svatý obrázek dočasně přestěhoval k Patákům, protože proběhne jeho renovace. Rámeček, v němž byl uložen, již doznal značného opotřebení vlivem stáří a brzy by se rozpadl. Právě při opravě byl v útrobách rámečku na zadní straně svatého obrázku nalezen skvost - rukopisné psaní z roku 1965, jež vše vysvětluje. Zde jest doslovný přepis :


Na přání důst. p. P. Knajbla, faráře na odpočinku v Hradečné byl postaven tento obrázek v roce 1939 (sr-pen). Byla to vzpomínka na zavražděného hajného v letech asi 1880. Obraz "Sedmibolestná Panna Maria" visel jen prý krátký čas. Od r. 1939 obraz byl zavěšen až do roku 1965, kdy byl nějakým neznámým uliční-kem poškozen (rozbité sklo a obraz proděravěn). Na podzim roku 1965 byl znovu zavěšen obraz SPM nový s nápisem "Na věky zde stůj - náš kraj opatrůj"!

L.P. v Brně dne 15. srpna 1965, Anička a Míla Svozilovi

 

Pod psaním z roku 1965 je dále novodobě jiným písmem dopsáno, že v září roku 2006 provedl celkovou opravu pan Ladislav Řmot. Zde poznávám písmo a rukopis samotného Ladislava Řmota, jenž se kdysi pokoušel dopsat hasičskou kroniku.

Pokud se nespokojíme jen s informacemi zapsanými v listu, lze pátráním po pamětnících z hloubi pamětí vydolovat i vzpomínky, předávané postupně starší generací té mladší. Tak se dochovaly třebas vzpomínky na samotnou vraždu. Hustý kapitolní les tehdy sahal až po číslo domovní 28, jež bývalo hájovnou, vystavěnou zde na okraji lesa již v roce 1810. Zhruba o sedmdesát let později, kdy na hájovně bydlel s rodinou zdejší hajný František Rosenberg, pokusila se do hájovny v noci vniknout tlupa kočovných cikánů, kteří přijeli k hájovně s vozem. Hajný odmítal je vpustit do hájovny a ponejprv bránil uzamčené dveře. Podařilo se jim však rozbít okno a jeden jím vnikl dovnitř hájovny. Připravený hajný jej v obraně zastřelil loveckou puškou. Jeho statečný čin však nezůstal bez odezvy a při následné odplatě byl cikány zabit. Na místě byl nalezen zakrvácený otisk dlaně jako tehdejší znamení msty ...

Původní svatý obrázek Panny Marie Sedmibolestné z roku 1939 se nedochoval a v roce 1965 byl nahrazen novým, tím co zde visí dnes, samozřejmě s týmže motivem. Původně byl též obrázek pouze zavěšen na stromě a to blíže samotné hájovně (podobně jako jest stále zavěšen svatý obrázek na okraji lesa u Kovářova). Až později byl uložen do dřevěného rámu a přesunut na dnešní místo. Opravu v minulosti rovněž prováděl Pavel Vogel.

Signatura pod listem náleží Bohumilu Svozilovi (zvanému Míla) a jeho manželce Anně. Bohumil ač život prožil v Brně, byl hradečským rodákem z čísla domovního 36 a bratrem Stanislava Svozila st.

Až se obrázek opravený navrátí na své místo a vy půjdete kolem, vzpomeňte na zavražděného hajného a v duchu poděkujte všem, co se starají, aby zde obrázek zůstal opravdu na věky. Já děkuji též.
 
"Na věky zde stůj - náš kraj opatrůj"


post on facebook 19.7.2022